Posted on

Vizsgálják a meggyötört ózdi kutyákat

Sebeik alapján amatőr viadalokon vehettek részt azok a kutyák, amelyeket nemrég foglaltak le a rendőrök a gazdájuktól Ózdon.

A sebeik alapján elképzelhető, hogy amatőr viadalokon vettek részt azok a kutyák, amelyeket nemrég foglaltak le a rendőrök a gazdájuktól Ózdon. Szakértő vizsgálta meg az állatokat, és ezt állapította meg. A hét kutya közül az egyikkel különös kegyetlenséggel bántak el, az állat mindentől retteg. Most azt is vizsgálják, melyiküket lehet még rehabilitálni, vagyis kinevelni belőle a harci beidegződéseket.
A szakemberek azt is vizsgálják, miként reagál a váratlan emberi megnyilvánulásra az egyik kutya: egy kiabáló lány szalad felé. Az állatot nemrég foglalták le ózdi gazdájától, több más kutyával együtt. Az állatvédők szerint amatőr kutyaviadalokon vettek részt. Legalábbis, a sérüléseik erre utalnak.
„Sérülései folyamatosan keletkeztek, tehát nem egyszerre keletkeztek, nem egy verekedésből. Lehet látni régebbi, frissebb sérüléseket, szintén ilyen sufnituningos harcmodorra emlékeztetőek” – mondta Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke.
Ez a másik kutya vesztes volt a harcban, ellenfele úgy meggyötörte, hogy szinte mindentől retteg. Az állatok tulajdonosa kedden nem kívánt kamera elé állni, korábban tagadta, hogy kutyái viadalokon vettek volna részt
„A sebek, amik vannak a kutyán, ezek mind az, hogy az udvaron összeverekedett, mind abból származik” – mondta Balogh Demeter Károly, a kutyák tulajdonosa.
A rendőrség állatkínzás miatt indított eljárást az ügyben.
„Hét darab kutya kisméretű ketrecben, rövid láncon, illetve nem megfelelően voltak tartva, tehát vízzel és élelemmel nem voltak ellátva” – mondta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Az állatvédők most arra keresik a választ, a kutyákat le lehet-e szoktatni a támadásról.
„Azt szoktuk megállapítani ilyen esetben, hogy egyáltalán érdemes-e belefektetni az embernek annyi időt, energiát, vagy pedig azt kell mondani ezeknél a kutyáknál, hogy menthetetlenek. Hála a jóistennek, ez nagyon ritkán fordul elő” – mondta Joó István.
– Mi történik, ha menthetetlenek?
„Akkor mindenképpen altatni kell, ez abban az esetben fordul elő, ha emberre veszélyes a kutya” – tette hozzá a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke.
Az átnevelés több mint fél évet is igénybe vehet, de utána a kutyáknak új gazdát is találhatnak majd.

Vélemény, hozzászólás?