Posted on

Változik az állatvédelmi törvény

Több ponton változik az állatvédelmi törvény, a zsúfolt menhelyek attól félnek, az “ebadó” miatt még több kutya kerül majd hozzájuk.
Több, jelentős ponton is változik hamarosan az állatvédelmi törvény. Tilos lesz a kutyák fülcsonkítása, a farkat is csak az állat érdekében lehet majd rövidíteni bizonyos feltételek mellett. A jövőben nem lesz „veszélyes kutyafajta”, amilyen például a pitbull volt, egy állatot csak a viselkedése miatt, szakértői vélemény alapján nyilváníthatnak majd veszélyessé. Kutya, macska sem étkezés, sem szőrmetermelés céljára nem lesz használható, és egyébként is szűkül a szőrmetermelésre tenyészthető állatok köre. Magasabbak lesznek az állatvédelmi büntetések, a megbírságoltat továbbképzésre kényszeríthetik, de akár el is tilthatják az állattartástól.
A Hermann Ottó Országos Állat- és Természetvédő szervezet elnöke azt mondja, a kötelező csippezés a kutyáknál eddig nem hozta meg a várt hatást, a helyi adatbázisok nem kommunikáltak egymással, egy bejelölt és elveszett kutyát két faluval odébb már senki nem tudott azonosítani, az új törvény ezért egy országos adatbázist rendel el, ahova folyamatosan és kötelezően jelenteni kell majd mindenféle változást. Új elem a minimum háromévenkénti kötelező ebösszeírás is, most ugyanis senki nem tudja, mennyi állat van, az adatok 1,7 milliótól 2,2 millióig terjednek – emelte ki a szakember. Emlékezetett arra is, hogy amióta megszűnt a kötelező összeírás, jelentősen csökkent a veszettség elleni kötelező védőoltások száma, ez pedig óriási köz- és állategészségügyi veszélyt jelent.
Jövőre bevezetik az ebrendészeti hozzájárulást is, amely többek közt az ebösszeírás költségeit is fedezné. A tervek szerint a 0-6 ezer forintos díj pontos mértékét az önkormányzatok határozzák majd meg, de felmentést kapnak alóla az ivartalanított, a menhelyről befogadott kutyák gazdái, a fegyveres testületek, de a vakvezető, a terápiás és a veszélyeztetett magyar kutyafajták után sem kellene fizetni. Az állatvédő szervezetek egyetértenek a rendteremtés szándékával, ugyanakkor attól tartanak, hogy a fizetési kötelezettség miatt még több kutya kerül az amúgy is túlzsúfolt menhelyekre – derült ki a Hajnal-táj összeállításából, amit itt meghallgathat. Forrás: Mr1-kossuth.hu

Vélemény, hozzászólás?