Posted on

Válságban van az állattenyésztés az EU-ban?

Az állattenyésztés európai uniós válságáról és az ágazat megsegítéséről vitázott csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament.
A plenáris ülésen a magyar képviselők közül Glattfelder Béla (Fidesz) egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos hiba volt az Európai Unió részéről az intervenciós rendszer leépítése, míg Tabajdi Csaba (MSZP) mások mellett “a globális élelmiszerpiacon jelenleg tapasztalható szélsőséges áringadozások veszélyére, és az árstabilitást célzó intézkedések szükségességére” hívta fel a figyelmet.
Mindketten hangsúlyozták, hogy mivel a harmadik országokból származó importtermékeknek nem kell megfelelniük az európai termékekkel szemben támasztott szigorú élelmiszerbiztonsági, állatjóléti és környezetvédelmi feltételeknek, jóval olcsóbbak az európai termékeknél. Glattfelder úgy vélte, a válság másik oka a gabonaárak jelentős emelkedése. Az intervenció leépítése szerinte különösen azért bizonyult hibás lépésnek, mert “a gabonakereskedelem koncentrálódásának folyamata az utóbbi években felgyorsult”, és “az Európai Bizottság eszköztelen maradt ezzel a spekulációval szemben”.
Hangoztatta azt is, hogy mára az Európai Unió nem rendelkezik megfelelő készletekkel. Tabajdi a válság egyik fő kiváltójaként nevezte meg a közös agrárpolitika jelenlegi eltorzult támogatási rendszerét, “melyre jellemző a szántóföldi növénytermesztés túltámogatása, sajnos az állattenyésztés rovására”. „A termelők rossz alkupozíciója, a termékpályán tapasztalható egyenlőtlenségek, és az élelmiszer- feldolgozók aránytalanul magas részesedése csak tovább súlyosbítja a helyzetet, amelyek következtében sok álltartó döntött tevékenysége beszüntetése mellett” – tette hozzá.
Szerinte az európai takarmányellátást nagyban befolyásolja a kontinens fehérjehiánya is, “melynek következtében erősen függünk a tengerentúli exporttól”. Úgy vélte, átfogó uniós stratégiára lenne szükség a hazai fehérjenövény-termesztés előmozdítására.

Vélemény, hozzászólás?