Posted on

Keller nagyvadak után kutatott – levadászták

Keller László is a gyanúsítottak közé került. Hivatali visszaélés bűntettének gyanújával hallgatta ki november 30-án Keller László volt közpénzügyi államtitkárt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), egy 2004-es balatoni vadászat kapcsán kezdeményezett vizsgálata miatt – tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza, a KNYF szóvivője.
Keller hat évvel ezelőtt, állampolgári bejelentésre hivatkozva, saját szakállára kezdett kutakodni a vadásztársaságok után. Keller vadászati naplókat igyekezett beszerezni annak bizonyítására, hogy egyes vállalkozók és közéleti személyiségek nem fizettek az elejtett vadakért, ezért közvetve megkárosították az államot. A Medgyessy-kormány államtitkára emellett magáncégektől és más állami hivataloktól kért személyes adatokat is tartalmazó információkat.
A megkeresett intézmények közül azonban több is panasszal élt az eljárás miatt, hivatkozva arra, hogy Keller Lászlónak ehhez nincs törvényi felhatalmazása. Ugyanezt mondta ki vizsgálata után az akkori adatvédelmi biztos, Péterfalvy Attila is, aki ráadásul arra szólította fel Kellert, hogy vizsgálja felül intézkedéseit. Az egyik érintett somogyi vadásztató cég, a Fauna Rt. feljelentést is tett. Az ügyészség eljárást indított, de hiába kérték az akkor kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését, az MSZP–SZDSZ-es parlamenti többség ehhez nem járult hozzá, így akkor meg kellett szüntetni az ügyben a nyomozást. Mivel azonban a tavaszi választásokon Keller nem jutott be az Országgyűlésbe, az idén újraindulhatott az eljárás.
Fazekas Géza úgy tájékoztatott: a volt államtitkár megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt a gyanúsítás ellen, ugyanakkor jelezte, hogy panasza kivizsgálása után hajlandó válaszolni a vádhatóság kérdéseire.
Részletek: Polt Péter legfőbb ügyész két és fél évvel ezelőtt közösen vadászott számos üzletember mellett Bártfai Bélával, a Miniszterelnöki Hivatal akkori közigazgatási államtitkárával, aki ellen később vádat emelt az ügyészség hűtlen kezelés miatt, állítja a HVG legfrissebb száma. Előzőleg a Népszabadság arról írt, az adatvédelmi biztos vizsgálja, a közpénzügyi államtitkár törvényesen jutott-e hozzá bizonyos vadászati információkhoz. Keller úgy tudja, több nagy vad árát nem fizették ki, és azt állítja, ezért kezdtett vizsgálódni.
Balatonendréden vadászott 2002 januárjában az OTP Bank Rt. több vezető munkatársa, az elnök-vezérigazgató Csányi Sándor és családtagjai, Polt Péter legfőbb ügyész, illetve Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) akkori közigazgatási államtitkára is – világít rá a HVG legfrissebb száma arra, miért érdekelte a közpénzügyi államtitkárt egyes vadásztársaságok vadászati naplója. (Mint a Népszabadság beszámolt róla az adatvédelmi biztos vizsgálja, betekinthetett-e a dokumentumokba Keller László.)
Polt vadásztársától kért információt az imázsközpontról
Polt a két és fél évvel ezelőtti vadászaton – írj a HVG – aligha volt könnyű helyzetben, ha meg akarta őrizni a kötelező távolságtartást: az általa vezetett ügyészség az idő tájt már javában kutakodott az akkoriban a MEH-hez tartozó, azóta megszüntetett Országimázs Központ vitatott szerződései ügyében.
A Polt vezette Legfőbb Ügyészség néhány héttel a vadászat után éppen Bártfainak írt levelet az imázs-szerződések ügyében, azt tudakolva, mit tesz a jogsértések orvoslására. A MeH főosztályával kapcsolatos büntetőeljárások végül “elhaltak”, egy mellékszál révén azonban az exállamtitkár hűtlen kezelés miatt 2002 októberében gyanúsított, majd vádlott lett, tárgyalását a bíróság még nem tűzte ki.
A még ellenzéki politikusként Országimázs Központ ügyében meglehetősen aktív Keller László közpénzügyi politikai államtitkár minden jel szerint erre a vadászatra utalt korábbi, Poltot faggató írásbeli kérdésében, amelyben azonban nem nevezte meg Bártfait, csupán utalt rá, mint “folyamatban lévő bűncselekménygyanús ügy érintettjére”.
Fizetett-e Polt Péter? Keller azt is tudakolta, fizetett-e Polt a vadászataiért, ha pedig nem, az esetleges ajándék vadászatot s az elejtett vadak értékét – nagyvad esetében ez több százezer forintra rúghat – szerepeltette-e a vagyonbevallásában. Polt nevében helyettese, Belovics Ervin a napokban válaszolt, kevés tényt árulva el, ellenben – “a legfőbb ügyész úr nevében” – visszautasította a “személyiségi jogokat súlyosan sértő állításokat” (Poltnak, szemben például az országgyűlési képviselőkkel, a kérdőív szerint nem kell felsorolnia a kapott ajándékokat).
Állampolgári bejelentés nyomán: Keller László közpénzügyi államtitkár szerda délután közleményben reagálva közölte, állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni. Keller információi szerint ugyanis több elejtett, nagyértékű vadat nem fizettek ki az állami vadásztársaságok számára, így a társaságot, és közvetve az államot kár érte.
Keller László leszögezi” A vadászati naplók, illetve trófea-nyilvántartások megkérésének célja az volt, hogy a kiállított számlákkal összevetve megállapításra kerüljön, hogy bekövetkezett-e károkozás, és nem a vadászatot folytatók személyes adatainak megismerése”. Az államtitkár nem a vadásztársaságokat kereste meg, hanem hivatalos úton a társaságok felügyeletét ellátó szerveket.
A Népszabadság arról is beszámolt, hogy Perenyi Tamás, az Orbán-kormány egykori államtitkára pert kezdeményez Keller László ellen. A közpénzügyi államtitkár közleményében érdekesnek nevezi Perenyei Tamásnak, az Orbán-kabinet államtitkárának reakcióját, mivel mindezidáig tisztázatlan a volt fideszes államtitkár érdekeltsége.
A Keller Lászlóval kapcsolatos vizsgálat tényét az adatvédelmi biztos aszerdán megerősítette az MTI-nek. “Valóban, a hír igaz annyiból, hogy folytattam vizsgálatot, sőt a vizsgálatot le is zártam, és állásfoglalásomat megküldtem a panaszos mellett (…) az államtitkár úrnak is” – mondta Péterfalvi Attila. Közlése szerint előző nap juttatta el állásfoglalását a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárának. Forrás: Index, Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?