Posted on

Újabb megmérgezett parlagi sasokat találtak Heves megyében

Egy sportvadász Heves megyei terepbejárása közben egy szlovák gyűrűt viselő, hat éves parlagi sas tetemét fedezte fel, röviddel később a madár elpusztult párja is előkerült. Az állatorvosi és toxikológiai vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy mindkét madár szándékos mérgezés áldozatává vált – írja a Heves Megyei Hírlap.
Meglepő módon a szlovák gyűrűs sas tetemében hat sörétszem is volt, amelyek egy hónapokkal vagy évekkel korábban elszenvedett és túlélt lövésből származhattak – közölte az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) kommunikációs munkatársa. Szász Péter tudatta azt is: a most megkerült két sassal már ötvenre emelkedett az elmúlt hat évben megmérgezett parlagi sasok száma. Ez az eset jól példázza, hogy hazánk vadvilágának pusztítása milyen súlyos és összetett probléma. Az elmúlt 15 évben több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan illegális mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet – mondta Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője.
A világviszonylatban veszélyeztetett parlagi sas európai uniós állományának mintegy kétharmada – 140 pár – hazánkban él, ezért nagy a felelősségünk a faj megőrzésében. Tavaly ugyancsak Heves megye volt érintett az utóbbi évek legkülönösebb parlagisas-lopásában is, a fiókákat végül sikeresen nevelőszülőkhöz helyezték – írja az Agromonitor.hu

Vélemény, hozzászólás?