Posted on

Új fajok a tenger mélyén

Kutatók számos élőlényt fedeztek fel Ausztráliától északkeletre a tengerben. Korábban sosem látott bárdhalakat, viperahalakat, horgászhalakat és megannyi bizarr teremtményt fedeztek fel ausztrál kutatók Ausztráliától északkeletre a tengerben, ezer méter mélységig vizsgálódva. Az állatokat természetes közegükben speciális kamera segítségével sikerült lencsevégre kapni.
A Nagy-korallzátonytól keletre fekvő Korall-tengerben az említett új halfajok mellett furcsa bolharákokat és színváltó tintahalakat is megfigyeltek. Az utóbbiak bőréről készült közeli felvételek tanúsága szerint pigmentsejtjeik révén tudják változtatni színűket. Egyelőre tisztázatlan, mire szolgálhat ez az örök sötétség birodalmában – valószínűleg evolúciós maradvány.
A tengerbiológusok olyan bolharákot is felfedeztek, amely egyáltalán nem szolgál rá nevére, hiszen száznegyvenszer nagyobb milliméteres édesvízi rokonainál. A kutatók remélik, hogy a most felfedezett állatok primitív agyának és hatalmas szemének tanulmányozása révén többet meg lehet majd tudni az emberi látórendszerről. Sőt képesek lesznek jobb fényképezőgépeket is gyártani.
Eddig egész egyszerűen nem tudták, hogy milyen létformák lakják ezt a vidéket – közölte Justin Marshall tengerkutató a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. A kamerák most már képesek rá, hogy dokumentálják Ausztrália legnagyobb ökoszisztémájának, a tenger mélyének életét. A különlegesen érzékeny készülékeket úgy fejlesztették ki, hogy 1400 méterrel a tenger szintje alatt is felvételeket tudjanak készíteni velük.
Következő útjuk a Mexikói-öbölbe vezet, ahol azt hivatottak felmérni, hogy milyen következményekkel járt az olajkatasztrófa a víz alatti világ számára.

Vélemény, hozzászólás?