Posted on

Tömeges madárpusztulás az Egyesült Államokban

Újabb tömeges madárpusztulás történt az Egyesült Államok déli részén. Ezúttal Louisiana államban találtak nagyjából ötszáz madártetemet, és az állatok pusztulását nem tudják megmagyarázni – közölték kedden helyi tisztségviselők.
Az elpusztult madarakat Louisiana állam keleti részén található Pointe Coupee egyházmegyében találták meg – közölte az állam vadvédelmi ügynökségének egyik munkatársa. Olivia Watkins elmondása szerint már küldtek szövetmintákat egy laboratóriumba, és még várják a vizsgálatok eredményeit.
A tömeges madárpusztulás pár nappal azután történt, hogy a szomszédos Arkansas államban nagyjából ötezer feketerigó pusztult el. A madarak tömegében hullottak az égből Beebe városkára, szilveszterkor. Az arkansasi hatóságok még várják a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit – közölték helyi tisztségviselők.
A hatóságok szerint a madarak megijedtek a szilveszteri tűzijátékoktól, és az éjszaka ellenére repülni kezdtek. A sötétben rosszul látó feketerigók ezután fáknak, házaknak és egymásnak csapódtak, és elpusztultak. Az előzetes vizsgálatok szerint a madarakkal fizikai sérülések végeztek.
A madárpusztulással egy időben nagyjából kilencvenezer hal pusztult el az Arkansas-folyóban, nagyjából 160 kilométerre Beebe városától. Tisztségviselők elmondása szerint a két eset között nincsen összefüggés. A halak esetében azt gyanítják, hogy egy betegség okozta pusztulásukat.

Vélemény, hozzászólás?