Posted on

„Tőgyig álltak a vízben” állatkínzás Tolnában

Víz nélkül, a szabad ég alatt, láncra verve tartja teheneit egy gazda Szekszárd határában. A leesett eső és hó éjszaka ráfagy a hátukra. A marhák a jeges sárban fekszenek. Körülöttük már nincs fű sem, ezért nincs mit enniük. Lábukat folyton emelgetik, nehogy belefagyjon a talajba. Az állatvédők hetek óta látogatják őket, azt mondják egyre rosszabb a helyzet.
„Amikor esik az eső, akkor a talajvíz egész odáig feljön, ahol áll a tehén, és úgy, ahogy mondom, tőgyig álltak a vízben” – mondta egy helybeli lakos.
A helyi állatvédő egyesület bejelentést tett az állategészségügyi állomáson, ahol azt mondták az állatok úgynevezett ridegtartásban vannak, ami azt jelenti, hogy nem kell nekik istálló. A állatvédelmi törvény azonban mást ír elő.
„Mi azt szeretnénk, hogy a jogszabályokat betartsák. Tehát előírás az, hogy az állatokat az időjárás viszontagságaitól védeni kell. Márpedig most van mínusz 5 fok, esik a hó, esik a havas eső, a jég” – magyarázta Fiáth Szilvia, a Tolna megyei Állatvédő Egyesület elnöke.
Az állatvédők tapasztalatai szerint amióta az állatkínzás bűncselekménynek számít, nem lett kevesebb belőle. Szerintük ugyanis a bíróságok nem hoznak elegendő szigorú ítéletet. Az állatkínzók gyakran csak pénzbüntetést kapnak, ez pedig az állatvédők szerint ez nem elrettentő.
A marhák gazdáját nem sikerült elérnünk. Úgy tudjuk már többször megbüntették állatkínzásért. Az állatvédők most azt szeretnék elérni, hogy tiltsák el az állattartástól. Videó itt

Vélemény, hozzászólás?