Posted on

Több száz kilométert képesek szörfölni a krokodilok

A sósvízi krokodilok több száz kilométert képesek a tengeren a hullámok hátán utazni, derült ki egy ausztrál kutatásból. A kutatócsoport tagjai (2006-os haláláig köztük volt a híres természetfilmes Steve Irwin is) húsz óriás sósvízi krokodilra rögzítettek gps-adót, és a műholdak segítségével követték és elemezték aztán a mozgásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy az akár 5-6 méteresre is megnövő állatok tipikusan úgy indulnak hosszabb utakra, ahogy a szörfösök: a hullám tetejére ráfeküdve vitetik magukat a vízzel. Az adatok megmutatták, hogy az egyik követett krokodil például 25 nap alatt 590 kilométert utazott, egy másik pedig 20 nap alatt szörfölt el Ausztrália keleti partvidékétől Új-Guineáig több mint 400 kilométert.
Azt is megfigyelték, hogy az árapály változásait is hasonlóképpen kihasználják a krokodilok: a folyótorkolatokban élő állatok akár napi 50 kilométert is leúsznak, de a napnak mindig csak azt a szakaszát használják erre, amikor a dagály vagy az apály segíti őket a mozgásban.
A sósvízi krokodilok egyébként elég rossz úszók, és nem is sorolják őket a tengeri állatok közé, mivel a táplálkozás a szárazföldhöz köti őket. Éppen ezért volt rejtély a tudósok számára, hogyan népesíthetik be a nyílt vízen elég esetlen, és sem édesvízhez, sem élelemhez nem jutó krokodilok Srí Lankától Fidzsiig, és Thaiföldtől Ausztráliáig az Indiai- és a Csendes-óceánt.

Vélemény, hozzászólás?