Posted on

Tigriscsont szállítmányokat füleltek le a vámosok

Az indiai vámhatóság három Kínába tartó tigriscsontot és egyéb állati maradványokat tartalmazó szállítmányt foglalt le. Az árut kínai hagyományos orvosláshoz akarták használni. vámosok fülest kaptak a csempészáruról, melynek értéke a feketepiacon hozzávetőlegesen 264000 dollár. A héten másik két szállítmányt is lefoglaltak az egyik kelet-kínai repülőtéren. A két fogás együttes értéke 758000 dollár.
Indiában hozzávetőlegesen 1400 tigris él szabadon a vadonban. Az orrvadászok átlagosan 30 tigrist ölnek meg egy évben az indiai rezervátumokban, jellemzően a kínai kereslet kielégítése érdekében. Kínában ezekért az állati részekért, maradványokért tetemes összeget fizetnek – az állatok csontját, irháját, karmait orvosi célra használják.
A tigrisvadászat világszerte illegális. A vadon élő veszélyeztetett fajok, köztük a tigrisek, illetve ezek részeivel, belőlük előállított termékekkel való kereskedést tiltó nemzetközi egyezményt 167 ország írta alá, köztük India is. Az ázsiai országban 2008 óta működik egy hivatal, melyet a vadvilág elleni nemzetközi bűnözés megelőzéséért hoztak létre, illetve hogy fellépjenek az orrvadász-csempész hálózatokkal szemben.
2009 augusztusában a Pekingbe látogató Indiai követség Kínát teljes együttműködésre szólította fel a határ menti tigris maradványok csempészésével kapcsolatban, de hivatalos megállapodás nem született az ügyben.

Vélemény, hozzászólás?