Posted on

Terápiás kutyanap Nádudvaron

Szeptember 18-án, szombaton, 9:30-18:30-ig, az Ady Endre Művelődési Házban egész napos rendezvény folyamán mutatjuk be az érdeklődőknek ezen állatok munkáját, kiképzésének folyamatát, alkalmazásuk lehetőségeit – tájékoztatott Hermann Mónika, közművelődési szakember.
Magyarországon sajnos nem nagyon ismerik a terápiás állatok munkáját, és sokan idegenkednek tőle. Az egyik legelterjedtebb terápiás állat a kutya, mivel szociálisan érzékeny, jól alkalmazkodik és nagyon fejlett a nem verbális kommunikációja.
Egy jól kiképzett állat számtalan területen használható: tanulási problémák, lelki terhek, fejlődési rendellenességek, mozgáskorlátozottság, egészségmegőrzés, alkoholizmus, drogfüggőség, házassági válság stb. kezelésére. Ezeket a négylábúakat arra tanítják, hogy békével tűrjék idegen személyek simogatását, ölelgetését, és még akkor se kapjanak oda, ha egy óvatlan kéz fájdalmat okoz nekik.
Az ilyen kutyákat rendszeresen viszik idősek otthonaiba, árvaházakba, börtönökbe, és most már kórházakba is, mivel tudományosan is bizonyított tény, hogy az állatok simogatása, ölelgetése sokat javít az emberek lelkiállapotán, csökkenti a stresszt.
A terápiás kutyákkal foglalkozó idős emberek kevésbé hajlamosak a depresszióra, javul a kerengési rendszerük, helyreáll a vérnyomásuk, sőt még az élettartamuk is kimutathatóan nő. A kutya segítséget nyújt a pszichoterápiában résztvevő egyénnek, oly módon, hogy áthidalja a kommunikációs szakadékot a terápiát végző szakember és az egyén között. A kutya elősegíti a gyermekek figyelemkoncentrációját az elvégzendő feladatra, így jobban és tartósabban figyel a tanulásra, cselekvése jobban motiválhatóvá válik.
Komplett terápiákat is bemutatnak: Több terápiás kutyákkal foglalkozó alapítványt (Pacsi, Csodakutya) hívtunk vendégül, akik előadásokat, és komplett terápiákat is bemutatnak külön időseknek és gyermekeknek. Mivel ez a nap csak a kutyákról szól, láthatunk agility, fegyelmezési és őrző-védő bemutatót, dr. Bihari Zoltán zoológustól hallgathatjuk meg, hogyan alakult a kutya-ember kapcsolata az evolúció folyamán. Illés Anett előadást tart a kutya és gyermek kapcsolatáról a családban, valamint körünkben köszönthetjük dr. Polgár Imre állatorvost is, aki a kutyák egészségéről-betegségéről fog beszélni. A napot játékos vetélkedők színesítik, és sor kerül a „Jövő kutyaháza” valamint az „Én és a kutyám” rajzpályázat eredményhirdetésére is. A napot fim vetítéssel zárjuk, mely a program témájához kapcsolódik. A programon a részvétel ingyenes, szeretettel várunk mindenkit.
Kérjük az érdeklődőket, ez alkalommal saját kutyájukat ne hozzák magukkal, mert a művelődési ház területén csak terápiás állatok tartózkodhatnak – ecsetelte a nap lényegét és programjait Hermann Mónika.

Vélemény, hozzászólás?