Posted on

Támogatás az árvízkárosult állattenyésztőknek

Átadták a dolgozói felajánlásokból és az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó bevételéből összegyűlt pénzadományokat a bajbajutott gazdáknak.
A tavaszi természeti katasztrófák hatalmas károkat okoztak az egész országban, és kiemelten Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein. A megye állattartóit mintegy 200 millió forintos kár érte az állataik elhullása, elvesztése, valamint a takarmánybázisok és az állattartó épületek kárai miatt. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, a határon túli Kovászna megye szakemberei és a Foodlawment Egyesület összefogott a térség állattartóit ért károk enyhítésére. A Szolgálat munkatársai és Kovászna megye vezetői június 4-én gyűjtésbe kezdtek: felkérték az agrár-közigazgatásban dolgozókat, hogy amennyiben tehetik, egy napi munkabérükkel járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez.
A gyűjtéshez csatlakozott az augusztusban nagy sikerrel megrendezett I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót és X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust szervező Foodlawment Egyesület is: a rendezvény tiszta bevételét a kárt szenvedett borsodi állattartóknak ajánlották fel.
A kezdeményezés hatására közel 4 millió forint gyűlt össze. A pénzadományokat Dr. Damjanovich László sárospataki kerületi főállatorvos és Dr. Búza László megyei főállatorvos adta át a legjobban rászorultak első csoportjának Sárospatakon. A segély további részleteit a napokban vehetik át a többi település károsultjai.
Dr. Kardeván Endre – a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos levélben üdvözölte a segítségnyújtást.
A segély átadásakor dr. Búza László kijelentette: „az 1888-ban alapított Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai, akik mindennapi munkájuk során már 122 éve, a legközvetlenebb kapcsolatban állnak a vidéki állattartó emberekkel, most is elsőként nyújtottak a helyszíneken és a gyűjtésben is segítő jobbot a bajbajutottaknak. Különlegesen felemelő érzés, hogy Foodlawment egyesület által szervezett Világrendezvény hozadéka is ilyen nemes célra kerül felhasználásra!”

Vélemény, hozzászólás?