Posted on

Szárnyas és szőrmés ragadozók Semjénék célkeresztjében

Egy sor védett állatfaj vadászhatóvá tételét szeretné elérni a vadászati védegylet, illetve elnöke, Semjén Zsolt. A vadászkamara is egyetért ezzel, mondván, egyes ragadozók olyan károkat okoznak más, adott esetben védett fajok állományában, hogy azoknak a fennmaradása is veszélybe kerül.
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet a vidékfejlesztési miniszternek írt levélben a magyar vadgazdálkodás több programpontját vázolta fel, amely többek között tartalmazza egyes fajok státusának felülvizsgálati szándékát is – közölte a Pechtol János, a vadászati védegylet ügyvezető elnöke vasárnap. Az ügyvezető elnök azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a hétvégén a sajtóban nyilvánosságra került a Semjén Zsolt által aláírt, és a vidékfejlesztési miniszterhez címzett levél, amelyben a KDNP elnöke – aki a vadászati védegylet elnöke is – egy sor védett állatfaj – elsősorban madarak – vadászhatóvá tételét javasolta.
Pechtol János közleményében kifejtette: nem ördögtől való, hogy egyes fajok státusát időről időre felülvizsgálják, és ha szükséges, védelmüket erősítik, vagy megfelelő állománynagyság esetén a védelem csökkentését határozzák el, illetve hasznosíthatóvá teszik. A szabályosan folytatott és ellenőrzött vadászat tulajdonképpen aktív természetvédelem.
Természetesen egy faj korlátozott vadászhatóvá tétele, vagy indokolatlan védelmének feloldása és ellenőrzött hasznosítása nem jelenti a faj kipusztítását – tette hozzá.
Felhívta figyelmet arra is, hogy egyes védett fajok komoly gazdálkodási gondokat okoznak. Ez a helyzet például a seregéllyel és a kormoránnal, a kanadai ludat pedig a tíz legveszélyesebben terjeszkedő nem őshonos madárfaj között tartják számon a madarászok.
Az Országos Magyar Vadászkamara az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében szintén kiállt Semjén Zsolt programja mellett.
Feiszt Ottó, a vadászkamara elnöke közölte: “az 1400 vadgazdálkodási egység és a több mint 57 ezer magyar vadász többségének nevében kijelentjük, hogy egyetértünk a Védegylet elnökének törekvéseivel, és programjának megvalósításában támogatjuk”.
Nem lehet megengedni, hogy a több évtizedes védelem miatt túlszaporodott egyes szárnyas és szőrmés ragadozók a vadászható, sőt a védett fajok állományában olyan károkat okozzanak, melyek következtében azok a kipusztulás szélére sodródhatnak. Ezért kérte a vidékfejlesztési minisztert a védegylet elnöke, hogy vizsgálják felül egyes ragadozó fajok védettségét. Ha ez nem történik meg, akkor néhány éven belül a szürke fogoly után a fácán és a mezei nyúl fennmaradása is veszélybe kerülhet – olvasható a vadászkamara közleményében. Forrás: HVG
Cikkek a témában: Hogyan öljük az állatokat Semjén a vadászatra izgul – Semjén a vadászat méltóságát is helyreállítja – Semjén és az ország leghatalmasabb embereinek problémája – Semjén Zsolt: Vadászok, fegyverbe! – Semjén Afrikában öli az állatokat?

Vélemény, hozzászólás?