Posted on

Szaporodnak a rovarok!

A klímaváltozással állataink, haszonnövényeink is veszélybe kerülnek – figyelmeztetnek kutatók Mexikóból. A növekvő átlaghőmérséklet segíti a kártevők áttelelését, új területekre húzódását, a témával mégis ritkán foglalkoznak a klímavédők.
A mezőgazdasági termelésben is komoly károkat okozhat a klímaváltozás – hívták fel a figyelmet kutatók a mexikói Cancűnban, az ENSZ idei klímacsúcsán. Ezzel persze nem sok újdonságot állítanak, hisz saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy a szélsőséges időjárás, az ár- és belvizek, máskor az aszályok, a késői fagyok, a sok csapadék vagy a hirtelen téli enyhülés milyen következményekkel járhatnak. Van azonban egy s más, amiről ritkábban beszélünk – ilyen például a rovarfajok, a kártevők vándorlása, ami a témát kutatók szerint is ritkán kerül a középpontba a klímavédelmet érintő tárgyalásokon.
A probléma márpedig létező – ennek bizonyítékaként az MTI által idézett kutatók rögtön példát is hoznak. Kanadában a faállományban keletkezett több milliárd dollárra rúgó kár azok miatt a bogarak miatt, amik az Egyesült Államokból költöztek át az északi országba. De a jelenség a mi környékünket sem kíméli: Európába homokviharokkal sodródott át egy szúnyogfaj a Közel-Keletről és Észak-Afrikából, s a nálunk élő szúnyogokat is megfertőzve egészen Norvégiáig terjesztette a haszonállatokat veszélyeztető hurutos lázat.
A kutatók kiemelten fontosnak tartják, hogy a növényzetre, az állatokra, sőt, akár az emberre is veszélyes kártevő-vándorlás a figyelem középpontjába kerüljön a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokon. Épp ezért – ha már Cancúnban előkerült a téma –, az MTI beszámolója szerint arra fognak törekedni, hogy jövőre, a dél-afrikai Durbanban rendezendő ENSZ-klímacsúcson nagyobb hangsúlyt kapjon ez a mezőgazdaságon keresztül számtalan ember életét, megélhetését veszélyeztető probléma.

Vélemény, hozzászólás?