Posted on

Sugárszennyezett bálnahús

Japán illetékesek hivatalosan is elismerték, hogy halászhajóik két bálna húsában is radioaktív céziumot találtak. Mindkét állatot a Csendes-óceánon, Fukushima környékétől többszáz kilométerre ejtették el.
A japán “kutatási” halászflotta a napokban visszatért a Csendes óceánra, hogy folytassa az idei cetvadászatot. Mindeközben a kisebb testű bálnafélék halászata (STW) is folytatódott, ezt a partokhoz közelebb végzik, és idén 100 csukabálna a kvóta, ennyi állatot akarnak elejteni.
A japán halászati ügynökség egyik illetékese bejelentette, hogy a hajóik két olyan csukabálnát is elejtettek, amelyek szervezetében sugárzó céziumot mutattak ki. Az egyik állat esetében 31 becquerel/kg volt a sugárzás mértéke, a másiknál 24.3 becquerel/kg-ot mértek. Fukushimától mintegy 650 km-re északra ejtették el őket.
A biztonságos határérték 500 becquerel, tehát a bálnahúson mért sugárzás még nem veszélyes az emberi szervezetre. Így is elgondolkodtató azonban, hogy vajon mekkora kárt okozott a természetben a fukushimai baleset alkalmával kiszabaduló sugárzás és a hatások meddig érnek el.
Független kutatók ezért egyetértenek abban, hogy a Csendes-óceán térségében érdekelt országoknak, például Japánnak vagy az Egyesült Államoknak mielőbb kutatásokat kell végezniük a témában. Elsősorban azt kell kideríteni, milyen messzire jutott el a fukushimánál kiszabadult sugárszennyezés, és milyen koncentrációban. Forrás: Farm.hu

Vélemény, hozzászólás?