Posted on

Sinkovics Ferenc: Kutyabajunk van

Egy nép intelligenciájának biztos fokmérője, miként bánik az állatokkal. Ha ez így van, akkor mi most nagyon a skála alján tanyázunk.
Nem nehéz megérteni azt, hogy hazánkban is hódít a szilveszteri tűzijáték szokása. Egy egész beszerzési és kereskedelmi láncolat erőszakolja rá a magyarokra ezt a hóbortot, és egy nép, amelynek amúgy is olyan kétségbeejtően gyenge az „immunrendszere”, miért éppen ennek a hatásnak állna ellen.
A hatóságok? Mint tudjuk, már hosszabb ideje nincsenek a topon a rendészeti és igazságügyi szervek. Próbálnak szabályozgatni valamit a tűzijáték és a petárda ügyében is, de nincs magyar, aki ezt komolyan venné. Nyilván maguk a szervek sem. Amilyen állapotban vannak, tőlük akár atomot is robbanthatnánk szilveszterkor… No de nem kell ide atom, az állatoknak elég a közönséges tűzijáték is. Becslések szerint több mint százezer kutya tör ki a félelemtől őrjöngve a fényes és robajos szilveszter éjszakán. Tanácsokkal persze tele a padlás. Kössük meg az állatot, zárjuk be a valamilyen melléképületbe, vagy nyugtatózzuk be alaposan, nem törődve azzal, hogy ez milyen mértékben károsítja az idegrendszerét.
A nagyobb kutyák persze láncot tépnek és ajtót szakítanak ilyenkor, a félelem és a menekülés vágya megsokszorozza erejüket. A nyugtatók ellenére is… És mintha nem is lenne különbség falu meg város között, ma már mindenütt dörögnek a rakéták, az elszabadult kutyák pedig rendszerint valamilyen forgalmasabb úton kötnek ki, ahol elütik őket, vagy bekeverednek egy erdőbe, ahol az úton szerzett borzalmas seb vagy az éhség végez velük. No és dörren a vadász puskája is, hiszen az elkóborolt eb igencsak veszélyes lehet a vadra.
Ahogy a szilveszteri tűzijáték benyomult a cső egyik végén a kultúránkba, úgy szorít ki valamit a másik végén. Itt talán éppen az állatok tiszteletét. Recseg a lemez: neveljünk és szabályozzunk, mondja az A oldalon a konzervatív szakember, legyünk megértők és toleránsak, okoskodik a B oldalon a világpolgár.
Igen, de hol vannak ilyenkor az állat- és környezetvédők!? Tisztelet a kivételnek… Hol vannak most, amikor nem a magyar gazdaság érde­keit kell megtorpedózni, vagy ami még gyakoribb, nem valamilyen politikai küldetést kell teljesíteni az állat- és környezetvédelem köntösében. Mint ahogy tette ezt az LMP választási kampányában. Persze túl nagy biznisz lett a tűzijátéküzlet ahhoz, hogy bárki csak úgy hozzányúlhasson. Lebegjen szemünk előtt az emberéleteket is követelő nagy diósdi robbanás… Így megy ez mindenütt, ahol a profit helyettesíti a kultúrát.

Vélemény, hozzászólás?