Posted on

Simogatás helyett állatkínzás a patcai Katica tanyán?

Kínozták a gyerek az állatokat a Kaposvár melletti patcai Katica tanyán, ezért már csak felügyelettel lehet őket megsimogatni. Elképesztő dolgokat műveltek velük, szinte mindennapos volt, hogy megütötték valamelyik állatot – magyarázta ifjabb Handó János, a tanya tulajdonosa. Előfordult olyan is, hogy focizni kezdtek egy kisnyúllal. A hét végén egyébként több száz gyerek látogatott el Patcára. Az 1848-as forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegve Kokárdát és nemzeti színű csákót készíthettek a gyerekek.

Sok gyerek csak kínozta az állatokat, ezért a Katica tanyán meg kellet szüntetni a felügyelet nélküli állatsimogatást. A hét végén több száz gyerek látogatott el Patcára.
Kokárdát, nemzeti színű csákót gyártottak a patcai Katica tanyán – a négynapos ünnepet az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékének szentelték. Az időjárás is kedvezett nekik; megtelt a hétvégén a tanya. Több száz gyerek élvezte, hogy kiszabadulhatott otthonról a téli hónapok bezártsága után.
– Kincső, te jobb kezes vagy! – mordult türelmetlenül a bal kézzel tétován mázolgató kislányra apja, akit talán az zavart, hogy a gyerek jócskán túlfestette a kijelölt sávot, s a magyarosnak szánt párta egyre inkább szovjetesre hajazott.
– De fáj! – mutatta az ujját a jobb kezén Kincső, ám apja szerint az a fránya szálka ennyire nem zavarhatta. A kislány némi grimasz után kezet, majd munkadarabot váltott, s a második pártát már nem érhette kritika.
– Ez az első hétvége, amikor tényleg érdemes kimozdulni a panelekből. Még Pestről is sokan jöttek – mondta ifjabb Handó János, a Katica-tanya tulajdonosa – Néhány napja még mínuszokat mértünk, s olyankor azért nehezebben engedik ki a szülők a gyerekeket. Persze érthetően.
Most viszont szabad volt a vásár, illetve az udvar, a legnagyobb sikere a maszületett – na jó, négy, három, illetve két napja világra jött – bárányoknak volt, az akol körül óvodások műsora zajlott, akik előbb jól meghemperegtek a szalmában, majd úgy négy nyájnak valót szórtak az állatok közé, melyek birkatürelemmel tűrték a zsivajt.
– Meee! – hasított azért néha a domboldalt, mire az piros sapkás kiskölyök újabb marék szalmát hajított a kerítésen túlra: – Hallod, anya, azt mondja, mééég…
A birkák után a mangalicák dagonyázása számított a második fő attrakciónak, néhány apróság irigykedve nézegette a méretes sárban fürdőző szőrös disznókat, majd az új állatsimogató felé indultak volna, ám ifjabb Handó János jelezte, egyelőre felesleges, csak később viszik oda az állatokat.
– Meg kellett, hogy szüntessük a felügyelet nélkül simogatást – magyarázta a tanya tulajdonosa –, ugyanis egyesek elképesztő dolgokat műveltek velük. Nem tudom, mi van a mai gyerekekkel, de vannak köztük, akik csak kínozni akarták őket. Szinte mindennapos volt, hogy megütöttek egy kisnyulat, de az is előfordult, hogy ketten focizni kezdtek vele…
Pedig a felesleges energiák lekötésére rengeteg lehetőséget nyújtott a Katica-tanya: a vár mellett egyfelől ki lehetett próbálni az íjászkodást, valamint megannyi paraszti játékot.
– Szögbeverés, diótörés, zsákban futás, almaevés, tojás elkapása – sorolta ifjabb Handó János, persze elsőként mindenki az íjászatban akarta megméretni magát.
– Mindjárt hozom – ugrott a tábla mellett elsüvített nyílvesszőért egy tízévesforma fiú, s az oktatói tilalom ellenére megiramodott.
– Andris, szóltak, hogy ne menj, veszélyes – kiáltott utána anyja, de a gyereket csak vitte a lendület…
Büntetésből el is cibálták szülei, lövöldözés helyett be kellett érnie a birkákkal és a legelésző szürkemarhákkal.
– Itt is hamarosan lesz szaporulat – intett utóbbiak fel a tanya tulajdonosa. – Egy részét eladjuk, a másikat megesszük. Ugyanúgy, mint a mangalicákat. Kolbászt töltünk, szalonnát is lehet venni nálunk, csak a tepertő fogy el az utolsó morzsáig. Imádják a gyerekek.
Mint az egész miliőt. Forrás: Sonline.hu, Somogytv.hu

Vélemény, hozzászólás?