Posted on

Sanghaj: Egy lakás, egy kutya

Korlátozzák az otthon tartható kutyák számát Sanghajban. Háztartáson-ként csak egy eb lesz megengedett, illetve kötelezővé válik a veszettség elleni védőoltás és az állatok nyilvántartásba vétele.
Sanghaj Kína legnagyobb városa, ahol a népesség gyarapodásával a háziállatok létszáma is igen magas. A napokban bemutatott új irányelv azonban több szigorítást is tartalmaz, melyek vélhetően gátat szabnak a házikedvencek terjedésének.
Az új szabályozás értelmében a sanghajiak ezentúl háztartásonként legfeljebb egy kutyát tarthatnak. Akinek már kettő vagy több kedvence van, az megtarthatja őket, az “újakra” viszont érvényes a szabály. Most vált kötelezővé a veszettség elleni oltás is, aminek elmulasztása kb. 30 ezer forintnak megfelelő bírságot von maga után.
További szigorítás, hogy ezentúl a regisztrálatlan kutyákat elvehetik a gazdájuktól. A közel 23 milliós nagyvárosban ugyanis becslések szerint minimum 800 ezer kutyát tartanak házikedvencként, nyilvántartásba viszont csak 140 ezret vettek. Érdekesség, hogy a BBC szerint éppen ennyi sanghajit harapott meg (utóbb regisztrálatlannak bizonyult) kutya a tavalyi évben.
Nem Sanghaj az első kínai város, ahol bevezetik ezt a szabályozást, de mivel az ország legnépesebb településéről van szó, sokakat érint a rendelkezés, és jó nagy vitát is kavart a bejelentés. A kötelező oltás vélhetően kevés ember szemét szúrja, hiszen hasznos szabályról van szó – Sanghajban és más kínai tartományokban is rendre felbukkan veszettség, ami embert és háziállatot egyaránt fenyeget.
Vannak azonban további korlátozások, amelyek rengeteg kínai állattartót háborítottak fel. Sanghaj a hihetetlen mértékben fejlődő kínai gazdaság ikonjává vált, ilyen “kirakatvárosként” pedig a kínai hatóságok nem nézik jó szemmel a kutyaharapásokat, támadásokat. Ezért minden egy méternél magasabb kutyát kitiltottak a belvárosból, a “támadó típusú kutyák” tartását pedig egyáltalán nem engedélyezik. Forrás: Farm.hu

Vélemény, hozzászólás?