Posted on

Pénzért le lehet kerülni a feketelistáról? – A Négy Mancs cáfol

Az állatvédő szervezet visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint külföldi vágóhidak pénzelik az alapítványt. Így nem lehet lekerülni a feketelistáról – állítják. A Négy Mancs nevű, osztrák központú állatvédő szervezet visszautasítja, hogy külföldi vágóhidak pénzelnék az alapítványt, amiért cserébe ők leveszik a cégeket feketelistájukról – hangzott el az m1 Híradójában.
Az alapítvány munkatársai a Híradó stábjának Bécsben azt mondták, listájukra kizárólag állatvédelmi szempontok alapján kerülnek fel a cégek. A Fővárosi Főügyészség korábban több törvénysértést is megállapított a Négy Mancs magyarországi alapítványánál.
A Négy Mancs európai feketelistáján számos magyar cég szerepel. Rajta van például a szentesi Hungerit, ahonnan 200 dolgozót kellett elbocsátani 3 éve, mert Németországban már nem rendeltek a szentesi libamájból, a Négy Mancs negatív kampánya miatt – számolt be róla a Híradó.
A Négy Mancs kampányfelelőse az MTI Hírcentrum stábjának azt mondta: ők kizárólag állatvédelmi szempontok szerint állítják össze a listájukat.
“Természetesen nem szabad egy kalap alá venni az összes magyar gazdát. Több százzal működünk együtt. Évente három millió magyar libát értékesítenek, főként Kelet- és Közép Európába, amelyeket a Négy Mancs védjegyével láttak el” – mondta Marcus Müller, a Négy Mancs kampányfelelőse a riportban.
A Híradó korábban már többször megkereste a hatóságokat azzal a kérdéssel: vizsgálják-e, hogy a Négy Mancs Alapítvány a támogatásokért cserébe leveszi a cégeket feketelistájáról. A kampányfelelős a Híradónak erre azt mondta, őket nem pénzelik külföldi vágóhidak, és sosem fogadtak el ilyen támogatásokat.
A Baromfi Termék Tanács és az Országos Állatvédőrség három napja fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Szerintük a Négy Mancs megtéveszti a fogyasztókat és tisztességtelen piaci magatartást valósít meg.
Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos nyár végén fordult a Fővárosi Főügyészséghez, hogy vizsgálják meg: a Négy Mancs alapítvány törvényesen működik-e. A kormánybiztos azt akarta megtudni, hogy a “a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt” milyen forrásokból finanszírozzák.
Az ügyészség több törvénysértést is megállapított. Kiderült: a Négy Mancsnál eltitkolták az alapítványi vagyont és a közhasznúsági jelentést. És az alapítvány ülései sem voltak nyilvánosak, egyszer sem küldtek például meghívókat a kuratóriumi ülésekre. Ezek miatt az elszámoltatási kormánybiztos a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is tett bejelentést. Azóta adóvizsgálat is folyik a Négy Mancsnál. Forrás: Híeadó.hu

Vélemény, hozzászólás?