Posted on

Öt éve fenyeget a madárinfluenza

Öt évvel ezelőtt, 2006. február 18-án két újabb hattyútetemet, egy elpusztult vadlibát és egy kormoránt találtak Nagybaracska körzetében a természetvédelmi őrök. A két bütyköshattyúval együtt a térségben pár nap alatt 29 hattyútetemre bukkantak. Süth Miklós, az akkori országos főállatorvos egy nappal korábban jelentette be, hogy a hazai laboreredmények a H5N1-es vírus, vagyis a madárinfluenza jelenlétét valószínűsítik három elhullott állatban.
Nagybaracskánál 3 kilométeres körzetben zárlatot rendeltek el, és 10 kilométeres megfigyelési zónát is kijelöltek.
A madárinfluenzáról szóló hírek miatt 2006 februárjában két nap alatt újabb 45 madártetemet küldtek be vizsgálatra. Szintén két nap alatt több mint 2000 bejelentés érkezett arra a kormányzati zöldszámra, amit a lakosság tájékoztatására hoztak létre. A pánik miatt a következő héten tájékoztató kampányt indított a kormány. Napilapokban, tévékben, rádiókban jelentettek meg hirdetéseket a betegségről, és több százezer szórólapon terjesztették az információkat. Csak az elektronikus hirdetésekre 15 millió forintot költöttek.
Külföldről is egyre több hír érkezett a fertőzésről: 2006. február 18-án Németországban 28 újabb szárnyasban mutatták ki az emberre is veszélyes madárinfluenza-vírustörzset, Franciaországban és Ausztriában pedig egy-egy elpusztult kacsából vett mintában azonosították a H5N1-et. Előző nap Bécsben is találtak egy fertőzött hattyútetemet a Duna partján. Ugyancsak aggasztó hírek érkeztek Iránból, Hongkongból, Nigériából. Indonéziában pedig egy csirkepiacon dolgozó 23 éves férfi bele is halt a betegségbe.
Bár 2011-ben kevesebb szó esik a madárinfluenzáról, a betegség újra felbukkant. Mint arról a Független Hírügynökség is beszámolt, 2011. januárjában 20 csirketetemet találtak Japán nyugati részén egy nagy baromfitelepen. Röviddel később az egészségügyi hatóságok közölték, hogy több mint 400 ezer csirkét vágnak le, hogy elejét vegyék a madárinfluenza további terjedésének. 2011. február 13-án pedig a Dél-Korea jelentette be, hogy egy Szöul melletti farmon, és az északi országrészben bukkant fel a madárinfluenza. A két helyen összesen 8400 kacsát és csirkét öltek le.

Vélemény, hozzászólás?