Posted on

Orvhorgászokat, trükkös halászokat kaptak el

Törvény tiltja, s állatkínzásnak minősítik, ezért büntetik az elektromos halászgép alkalmazását. Kéttucatnyi, szabálytalan eszközöket használó horgász, illetve halász ellen indított eljárást a nyári főszezon vége óta a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.
Busi László alezredes tájékoztatása szerint a vakáció vége óta a Tiszán, a Tisza-tavon, valamint a kapitányság illetékességi területéhez tartozó holtágakon folytatódtak az intenzív ellenőrzések. Ennek eredményeként szeptemberben 24 ember ellen indítottak nyomozást lopás és állatkínzás megalapozott gyanújával. Az elkövetők két esetben elektromos halászgépet használtak, két alkalommal gereblyézés módszerével horgásztak, négy esetben hálóval, míg két esetben varsával halásztak.
Az eddigi adatok szerint csaknem 600 ezer forint kárt okoztak, a lefoglalt hal mennyisége meghaladja a 300 kilogrammot.
A razziasorozat egyik legjelentősebb akcióját szeptember utolsó napjaiban hajtották végre, elfogtak és előállítottak egy helyi lakost, aki gépkocsijával 175 ezer forint értékű nemes halat – pontyot, folyami harcsát és süllőt – szállított zsákokban. A halakat a gyanúsított társai fogták ki elektromos halászgéppel, amelynek használatával a lopás mellett állatkínzást is elkövettek (a szerkezet gyakorlatilag megbénítja a halakat, amelyeket aztán könnyebb kifogni). A rendőrség két embert vett őrizetbe az ügy kapcsán – jelezte az alezredes, hozzátéve, hogy a felderített bűncselekményekben a nyomozások jelenleg is tartanak.
Busi László kitért arra is, hogy az év hátralévő időszakában a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság folytatja az ellenőrzéseket, különös tekintettel a tilalmi idők betartására és a vermelőhelyek védelmére – írja a Dehir.hu.

Vélemény, hozzászólás?