Posted on

Nincs 100 millió hrivnya a veszettség leküzdésére

Ukrajnában a jelenleginél mintegy négyszer nagyobb összegre, mintegy 100 millió hrivnyára (körülbelül 2,5 milliárd forintra) lenne szükség a veszettség teljes felszámolásához – közölte kedden Volodimir Gorzsejev, az Ukrán Állami Állat- és Növényegészségügyi Szolgálat első elnökhelyettese.
Kijevben tartott sajtótájékoztatóján Gorzsejev elmondta: a most rendelkezésre álló összeg csak arra elegendő, hogy teljesen ellássák a veszettséggel leginkább fertőzött kelet-ukrajnai régiókat, a többi országrésznek már nem jut elegendő pénz a veszélyes fertőzés elleni küzdelemre. Hozzátette: ha Ukrajna egész területén olyan szintű lenne ez a tevékenység, mint a keleti megyékben, akkor 4–5 éven belül jelentős eredményekre lehetne számítani – adta hírül az unn.com.ua ukrán hírportál.
Gorzsejev szerint a jelenlegi többszörösére kellene növelni a 2008–2015-ös évekre szóló, veszettség elleni állami program finanszírozását annak érdekében, hogy teljesen megszűnjön a kór terjedése a vadon élő állatok között. Az állam 28 millió hrivnyát fordít erre a célra, de ebből csak 10 milliót fordítanak oltóanyag beszerzésére, miközben a veszettség teljes leküzdéséhez mintegy 100 millió hrivnyára lenne szükség – mutatott rá.
A szakember azt is elmondta: Kijev megállapodott az Európai Unióval, hogy Ukrajna nyugati határövezetében közösen vállalják a küzdelmet. Ennek értelmében az EU finanszírozza a veszettség elleni intézkedések költségeit az uniós tagországokkal határos ukrán területeken, mintegy ütközőövezetet alakítva ki a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – emlékeztetett Gorzsejev, aki szerint idén Ukrajnában kevesebb helyen regisztráltak megbetegedéseket, mint tavaly.
Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatának keddi közlése szerint jelenleg az ország valamennyi egészségügyi intézménye el van látva megfelelő mennyiségű veszettség elleni oltóanyaggal. Mint a jelentésből kiderül, az idei év nyolc hónapjában Ukrajnában három ember betegedett meg veszettségben, mindannyian az ország keleti megyéiben. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a fertőzöttek későn jelentkeznek orvosi segítségért, vagy sok esetben visszautasítják a betegség kialakulásának megelőzését szolgáló kezelést – áll a közleményben. Forrás: Hír6.hu

Vélemény, hozzászólás?