Posted on

Nem veszélyes a gyerekek számára a háziállatok közelsége

A kutatók szerint a szülők fölöslegesen féltik gyermekeiket a háziállatoktól: a kísérletek során ugyanis kiderült, hogy a kutyák és a macskák közelsége nem növeli a gyerekeknél az állatokkal szembeni allergiás reakciók kialakulását. Sőt egyes kutatók szerint a korai kontaktus kifejezetten védheti a kicsiket az allergia kialakulásával szemben.
A szakértők szerint a gyerekek egyéves koruk előtt kaphatják a legerősebb védelmet a kutyáktól és a macskáktól az allergiával szemben. Az adatok szerint a fiúknál 50 százalékkal csökkent az allergiás reakciók kialakulása abban az esetben, ha 12 hónapos koruk előtt rendszeresen érintkeztek kutyákkal, míg 48 százalékkal csökkent ugyanennek az esélye a fiúknál és a lányoknál is akkor, ha egyéves koruk előtt sokszor érintkeztek macskákkal – írja a Clinical & Experimental Allergy.
Az eredmények így megcáfolják azokat a korábbi elképzeléseket, amelyek szerint minden háziállatot el kell ajándékozni a lakásból, ha kisbaba érkezik a családba, mert az állatok közelsége miatt a kicsik hajlamosabbak lehetnek az allergiás betegségekre. Ennek úgy tűnik, éppen az ellenkezője igaz – a kutatók egyelőre még keresik a háttérben álló pontos okokat. Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?