Posted on

Nem kímélte a vihar a somogyi állattenyésztőket

Az elmúlt napok viharos időjárása nem kímélte a somogyi állattenyésztőket sem. A tehenészetekben áramkimaradás okozott gondot, a juhtenyésztők nem tudtak legeltetni, és károsodtak az akácosok is, ami a begyűjtött méz mennyiségét jelentősen csökkentette.
Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója elmondta: a juhtenyésztők számára jelentős többletköltséget okozott a májusi szélsőséges időjárás. A belvízzel borított, illetve átnedvesedett gyepterületeken a legeltetés átmenetileg vagy tartósan szünetelt.
A méhészetekben is kritikus helyzetet okozott a viharos és rendkívül csapadékos időjárás, az akáclegelők faállománya és virágzata jelentősen károsodott, a méhek nektárgyűjtő és megporzó tevékenysége tartósan szünetelt.
Somogyban, az ország második legnagyobb méztermelő megyéjében május első három hetében a sok éves átlagos – méhcsaládonkénti – húsz-huszonöt kilogrammal szemben csupán három-öt kilogrammra tehető a begyűjtött méz mennyisége.
Varga Gábor szerint az áramszolgáltatás mintegy negyvenöt településre kiterjedő szünetelése miatt több somogyi tehenészetben a napi kettő helyett egy fejésre kényszerültek, ami huszonöt-harminc százalékos tejtermelés-csökkenést okozott.

Vélemény, hozzászólás?