Posted on

Négymilliárdot kapnak a baromfitartók

A baromfitermelők által igénybe vehető állatjóléti támogatásra az Európai Unió által megengedett lehető legmagasabb támogatási összeget, négymilliárd forintot szán a vidékfejlesztési tárca, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatal pedig várhatóan április elejéig kifizeti a múlt évi támogatásokat.
Egyebek mellett ezt is tartalmazza Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válasza, amit Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) országgyűlési képviselő kérdésére adott.
A honatya a jövő év eleji nagyobb méretű tojótyúk-ketrecek bevezetésétől történő eltérés lehetőségéről kérdezte a vidékfejlesztési minisztert, aki válaszában emlékeztetett: a tojótyúkok nagyüzemi ketreces tartásának állatvédelmi követelményeit uniós irányelv állapítja meg.
Ez az irányelv kimondja, hogy az uniós tagországok a hagyományos ketreces rendszerekben történő tartást 2012. január 1-jei hatállyal betiltják. A minden tagállamra kötelező rendelkezéstől való eltérés kötelezettségszegési eljárást von maga után, így az eltérésre nincs lehetőség.
Az Európai Tanács és az Európai Bizottság folyamatosan nyomon követi az átállás menetét. Az egyes tagállamokban felmerült problémák megnyugtató rendezésének lehetőségeiről pedig folynak a tárgyalások – tartalmazza a válasz.
A miniszter jelzi: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) egyik kiemelt intézkedése az állattartó telepi beruházások támogatása. Az állattartó telepek korszerűsítéséhez 2007-ben két alkalommal, 2009-ben további egy alkalommal tudtak az állattartók, köztük a baromfitartók az új állatjóléti előírások betartásához uniós támogatást igényelni.
“Tárcánk az idei évben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást kíván biztosítani az állattenyésztési ágazatoknak, összesen negyvenhétmilliárd forintot” – közli Fazekas Sándor írásbeli válaszában.

Vélemény, hozzászólás?