Posted on

Nagy veszélyben van Izland élővilága

Veszélyben van Izland élővilága. A vulkáni hamu már 10 centiméter vastagon borítja a sziget déli részét. Az állatok nem tudnak legelni, ha pedig túl nagy mennyiségben lélegzik be a szennyezett levegőt, elpusztulnak.
A zöld Izlandon most minden szürke: a növényeket vastagon borítja a vulkanikus törmelék, a tavak vize pedig elmocsarasodott. A gazdák élet-halál harcot vívnak az állataikért. Ha ugyanis a lovak, szarvasmarhák és birkák túl nagy mennyiségű hamut lélegeznek be, vagy esznek meg a fűvel, akkor a magas fluorid-koncentrátum belső vérzést, csontritkulást és a fogaik elvesztését eredményezi. Az állatok többségét a gazdák beterelték az istállókba, csakhogy a port nem tudják teljesen kizárni. Az Egészségügyi Világszervezet az embereket is figyelmeztette: az asztmában és légúti megbetegedésben szenvedőkre káros hatással lehet a vulkáni hamu belélegzése. Ám mivel Európa felett a hamufelhő kellő magasságban száll, a levegő minősége egyelőre megfelelő.
A geológusok szerint reményre ad okot, hogy az Eyjafjallajökull-ből már elindult a lávafolyam, ezért a tűzhányó egyre kevesebb hamut lövell ki magából.

Vélemény, hozzászólás?