Posted on

Méreg végzett Miskolc állatvilágával

Több tucat pisztráng pusztult el. Szinte megsemmisült a víz teljes állatvilága egy szakaszon a Szinva patakban, mert valaki vegyi anyagot, feltehetően klórmeszet szórt a vízbe. Többek között többtucat pisztráng is elpusztult. Miskolc ivóvízellátása nem került veszélybe, a vegyi anyag pedig már nem kimutatható, de a környezetvédők felelősöket akarnak.
„A növényeken, mohákon is látszik, hogy itt valami nagymérvű szennyezés lehetett” – mondta Schneider István, a Greenpeace aktivistája. A pusztítás nyomait mutatta a környezetvédő. Látszólag ugyanúgy csörgedezik a patak, mint máskor, de nemrég még fehér vegyi anyagot szedtek ki a mederből. Valaki a vasrácsot is elmozdította. Két hete valószínűleg egy magánterületről szórták a vegyi anyagot a vízbe. A fehér por nyomai még mindig látszanak itt-ott. Többtucat hal pusztult el.
“A haltetemeket összeszedtük, beszállítottuk boncolásra. A boncolás nem tudta megállapítani, hogy milyen vegyi anyag hatására történt a halpusztulás, illetve már mintavételi lehetőségre sem volt lehetőség a vízből” – mondta Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője.
Az anyag már nem kimutatható, tehát bizonyíték sincs. „Elsősorban a nyilvánosság segítségét is felhasználva elérjük, hogy az ügyet feltárják és a felelősöket megnevezzék” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország Egyesület igazgatója. Ezt szeretnék a környezetvédők, de erre nincs sok esély. Bizonyíték híján nem fognak feljelentést tenni sem. Hogy pontosan milyen vegyi anyag került a vízbe, azt nem tudni biztosan. Azt viszont igen, hogy a környezetvédők szerint a patak egy szakaszán a teljes állatvilágot kipusztította.

Vélemény, hozzászólás?