Posted on

Mentik a macskabaglyokat

Miután egyre kevesebb az erdőkben az odvas fa, ahová befészkelhetné magát a macskabagoly, a madárvédők mesterséges odúk kihelyezésével segítik elő, hogy minél több pár költsön.
Az erdőbe leszállt az este, a legelő szélső fájának odújából macskabagoly merészkedik elő. Puhán libben, megrázza tollait. Az ilyen jelenet még 15-20 évvel ezelőtt is gyakori volt, ám egyre kevesebb az odvas, idős fa erdeinkben, így aztán egyre kevesebb a macskabagoly is.
A Tüskevári erdőben madárvédők mesterséges fészkelő odúkat helyeztek ki az erre alkalmas élőhelyeken, az egyikbe már lakó is került. A macskabagolynak olyan odúra van szüksége, amelynek 15-20 centiméter átmérőjű röpnyílása van. Az aljára fűrészport szórnak, és legalább hét-nyolc méteres magasságban rögzítik a fán úgy, hogy ne legyen kitéve az uralkodó széljárásnak. Ha a közelben nagyobb tisztás, esetleg irtásterület áll, hamarabb elfoglalja a bagoly, mert ezek a vadászhelyei. A macskabagoly párok december végén násztevékenységet folytatnak, és lefoglalják az alkalmas költőterületüket. Az első tojások már január végén kikelnek. Fotó és cikk: Ifj Vasuta Gábor, a Magyar Madártani Egyesület tagja.

Vélemény, hozzászólás?