Posted on

Megtalálták a hatodik érzék génjét

Egy emberi szemben található fehérje segíthet a láthatatlan érzékelésében. A több állatban jelen lévő vegyülettel érzékelhető a mágneses tér?
Az intuíció eddig olyan misztikus képességnek tűnt, melynek létezését csak maga a megérzés igazolhatta, ám a tudósok olyasmit találtak, ami biológiai szinten is alátámaszthatja a hatodik érzék létezését.
A University of Massachusetts Medical School kutatásai szerint az emberek rendelkezhetnek egy olyan belső iránytűvel, melynek segítségével képesek érzékelni a Föld mágneses mezejét, így eljuthatnak egyik helyről a másikra mindenféle külső navigációs eszköz nélkül.
A Nature magazin beszámolója szerint a mostani kísérletek résztvevői először Danaida-lepkék voltak, akik éjszaka is jól tájékozódnak. Ezen képességükért a kriptokróm nevű anyag felelős, egy fényérzékelésben szerepet játszó fehérje, mely a szervezet cirkadián ritmusának fenntartásában is segít, vagyis az alvási és ébrenléti periódusok egyensúlyáért felelős… Ha a teljes cikk érdekel, látogasd meg a Femina.hu oldalt vagy az eredeti cikket ide kattintva.

Vélemény, hozzászólás?