Posted on

Megmentik a kihalástól a szibériai tigrist

Alig van már szibériai tigris a földön, világszerte háromezerre teszik vadon élő példányainak számát. Örvendetes módon tizenhárom ország összefogott, és dollármillióikkal igyekeznek megmenteni e remek állatfajt a kihalástól.

Szentpéterváron tizenhárom ország tudósai, továbbá gazdasági életének képviselői tanácskoztak arról, hogy miként lehetne megmenteni a szibériai tigrist, amelyből mintegy háromezret tartanak még nyilván a földön. Ezek az államok összesen 330,8 millió dollárt fordítanak e nemes célkitűzésre. A programtól azt várják, hogy 2022-ig megduplázódik a természetben élő vadállatok száma.
Az oroszok igazán mélyen a pénztárcájukba nyúlnak, 45 millió dollárt fordítanak e faj kihalásának megakadályozására. A 19. század közepén még ezer tigrist számláltak az orosz cári birodalom területén, majd főleg a mértéktelen vadászat következtében a huszadik század elejére ötvenre(!) csökkent a szibériaitigris-populáció.
A Szovjetunió létrejötte után sokat tett a kommunista rezsim az impozáns állat megóvásáért, így – mivel az oroszok is szívügyüknek tekintik az állatok megóvását – 1990-ben már háromszázkilencven példányt lajstromoztak orosz földön. A 45 millió dollár arra lesz elég, hogy 2022-ig ötszázra emelkedjen az Oroszországban élő szibériai tigrisek száma. Forrás: Bors

Vélemény, hozzászólás?