Posted on

Markológéppel mentik állataikat a gazdák

A Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön 80 ház került víz alá a bakonyi Cuha-ér áradása következtében. 16 embert kellett kitelepíteni, őket rokonoknál helyezték el. A Fejér megyei Bakonycsernyénél százötven helybéli vett részt a védekezésben, hogy a Gaja-patak ne öntse el a falu alacsonyabban fekvő házait. A Veszprém megyei Bakonybélnél a medréből kilépő Gerence 15 házat veszélyeztetett, egy családot ki kellett költöztetni, de a vasárnapihoz képest valamelyest javult a helyzet, miután a patak vize apadni kezdett. Körkép a térségből.
“Majd markolóval, valahogy a kanállal bemegyünk, de az sem lesz könnyű, mert a markolónak is ellepi a motorját a víz. Az egy húszas villanypásztor karóból ennyi van kint.” A mezőörsi férfi 150 szarvasmarháját zárta körbe a víz. Egy másik portáról a négymázsás anyakocát altatás után, egy markoló kanalában mentették ki. A Győr megyei községben 80 éve nem volt ekkora árvíz.
Bogárdi Zoltán polgármester, Mezőörs: “80 ház lehet szerintem veszélyben, de egyik erősebben, másik kevésbé. Akinek a pincéjében derékig ér a víz, az már veszélynek számít szerintem.”
Eddig 4000 homokzsákot használtak fel, de mivel az áradás mellett a belvíz is jelentős, délelőtt már csak a kapubejárókat és a nyílászárókat próbálták szigetelni.
Szűts György megyei katasztrófavédelmi igazgató, Győr: “Amikor úgy dönt a polgármester, hogy menni kell az embereknek, addigra berendezzük a szükségfektetőket, és akkor megkezdjük a kimenekítését az embereknek.”
A bakonyi falvak felé vezető utak közül többet is le kellett zárni vízátfolyások miatt. Bakonybélen és Bakonycsernyén 300 ember harcolt egész nap a megáradt Gerence és Gaja-patakkal. Van, akinek a háza öt év alatt másodszor úszik el teljesen.
Nagy András, Bakonybél: “Ennél nagyobb baj már nem lehet. Elöntötte a pincéket, itt is a harmadik, negyedik háznál tele van a pince teljesen, és a kazánokat is teljesen ellepte a víz.”
Bakonycsernyén sokan még ki sem heverték a csütörtöki sárlavina hatásait. A faluban attól is félnek, hogy a napok óta tartó esőzés úgy alámossa az egyébként is rossz minőségű utakat, hogy beszakadnak, és végképp használhatatlanná válnak. Videó itt

Vélemény, hozzászólás?