Posted on

Magyar világújdonság az állatgyógyászatban

A házi kedvencek mellett a tevék és a rinocéroszok is fellélegezhetnek az állatkertekben.
Egy új magyar találmánnyal, egy apró készülékkel pár perc alatt és a korábbi módszernél sokkal egyszerűbben kimutatható például egy házi kedvenc mérgezése. A Diagon Kft. fejlesztése ugyanis a világon elsőként képes laborvizsgálat nélkül pontos diagnózist adni az állati véralvadási rendellenességekről, jelezni a mérgezés legfontosabb paraméterét, de fontos eszköz lehet az állatorvosi műtétek előtt, a vérzékenység kizárására is.
A cég magyar kutatóbázisán, magántőkéből finanszírozott készüléket és a hozzá tartozó reagenst egyelőre kutyákra, macskákra, tevékre, lovakra, elefántokra és rinocéroszokra fejlesztették ki. Erre azért volt szükség, mert minden állat eltérő vértípussal rendelkezik. Folyamatban van más állatok, például a pandák és a vadászsólymok paramétereinek meghatározása is.
A gyorsaság és egyszerűség mellett a kis eszköz nagy előnye, hogy baj esetén nem kell kivárni a hosszadalmas laborvizsgálatot, amely alatt sokszor elpusztul az állat (hiszen a kisállatoknál például a mérgezés lefolyása sokkal gyorsabb, mint az embernél), és a műtétek előtt az elvérzés kockázata is kizárható egy néhány perces méréssel. A világ 2500 állatkertjének, illetve a versenyló-, és versenyteve tartással, tenyésztéssel foglalkozó istállóknak pedig az is nagy könnyebbséget jelenthet, hogy nem a termetes állatot kell a vizsgálat helyszínére vinni, hanem a mérőeszközt az állathoz.
Az apró készüléket először az arab világ legnagyobb állatgyógyászati vásárán, a dubaji VETme kiállításon mutatták be április elején, majd debütált Birminghamben is, a Brit Állatorvos-tudományi Világkongresszuson is. Szintén nagy sikert hozott a szakmai életben a Diagon hasonló elven működő, a humán gyógyászatban használatos véralvadásmérő készüléke, amit tavaly novemberben a düsseldorfi Medica kiállításon mutattak be.
A teljesen újszerű elven működő, CoagS készülék most kapta meg az egészségügyi szakhatóság engedélyeit, így a humán- és az állatgyógyászati célra kifejlesztett véralvadás-mérő is néhány hónapon belül piacra kerülhet, hiszen a gyártás már folyik.
A Diagon Kft. által kifejlesztett állatorvosi diagnosztikai készülék és tesztrendszer a legkorszerűbb elektronikai és biotechnológiai elemek alkalmazásával teszi lehetővé a véralvadási rendellenességek pontos meghatározását. A fejlesztést több éves kutatómunka előzte meg.
A vállalat 1989-ben alakult, két magyar magánszemély tulajdona. Alkalmazottainak száma mintegy 100, tavalyi bevétele elérte a 6 milliárd forintot, ami a tervek szerint az idén is ennyi lesz. A bevétel 25 százaléka exportból származik. A vállalat kutatás-fejlesztésre éves bevételének 10-15 százalékát költi. Forrás: Weborvos.hu

Vélemény, hozzászólás?