Posted on

Lónak képzelte magát a nő, az állatai egymást ették

Nemcsak az állatok, hanem a mentésükre induló állatvédelmi csoport tagjai is veszélybe kerültek, amikor a Dunántúlra riasztották őket egy állatkínzási ügyben.
— Magunk is megdöbbentünk attól, ami a szemünk elé tárult a faluban— mondta Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány vezetője. — A Devecsertől mintegy három kilométerre lévő településről egy állatszerető, fiatal hölgy telefonált és kért segítséget, ugyanis véleménye szerint az egyik portán embertelen körülmények között tartanak lovat, kecskét és tehenet.
Amikor kimentünk, egyből láttuk, nem túlzott, a szeméttel elborított udvaron egy végletekig lesoványodott tehén ácsorgott félméteres pányvával a földhöz szegezve, míg egy kecske ugyanígy az udvaron álló épülethez volt kötözve. Egy lovat is megpillantottunk, amely szabadon kóborolt a szeméthalmok között. Azonnal értesítettük az állatorvost és a rendőrséget is. A kiérkező orvos megállapította az állatkínzás tényét, így azonnal megkezdtük azok elszállításának előkészítését — tette hozzá.
Abonyi Mónika beszámolt arról, hogy eközben a tulajdonos otthon tartózkodott, de egyáltalán nem volt segítőkész. A nő zavartan viselkedett, az alapítvány vezetője szerint lónak képzelte magát. Az udvaron kóborló lovat gyermekének tekintette, s azt is állította, hogy többször együtt is aludt a három jószággal. Hogy megakadályozza a ló elszállítását, száraz kenyérrel a kezében futott előtte és csalogatta azt a főút felé. Végül sikerült a jelenlévőknek megfordítani az állatot, így senkinek sem esett bántódása.
— Az asszony is értesítette a rendőrséget, mert azt állította, hogy el akarjuk rabolni az állatait — folytatta Abonyi Mónika. — A kiérkező járőrök felmérték a helyzetet és segítették a munkánkat, nagyon korrekten jártak el az ügyben. Nagyjából másfél óra alatt sikerült a lovat felvinni a szállítóra, mert nagyon el volt vadulva, félt az emberektől. Ekkor vettük észre, hogy a farka hiányzik. A tulajdonos beszédéből kiderült, a kecske rágta le, amikor egyik este a három állat összekuporodott, védekezve a hideg ellen. Az ok egyszerű, nem volt mást ennie.
Baleset is történt a mentés során. A rettegő lovat ugyanis megzavarta, hogy vezetőszárral próbálták meg felkísérni a szállítójárműre, és ekkor felágaskodott a rámpán, majd teljes súlyával az alapítvány vezetőjére, Abonyi Mónikára zuhant. A szerencsének köszönhetően az állat a hasával esett az asszonyra, aki így nem szenvedett komoly sérüléseket. Sőt, miután sikerült leemelni róla a lovat, tovább dolgozott a mentésen.
— Félelmetes helyzet volt, de szerencsésen esett rám a ló, így nem tört el semmim — emlékezett vissza az alapítvány vezetője. — Sikerült a teljesen lesoványodott tehenet is a szállítókocsira csalogatni, ami újabb egy-másfél órába tellett. Ezután kezdtem csak érezni, hogy valami nincs rendben. Ennek ellenére mindhárom állatot elhoztuk a befogadó telepünkre, és elláttuk őket. Másnap azonban már mentő jött értem, mert fennállt a veszélye annak, hogy belső sérüléseim keletkeztek. A vasárnapot a kórházban töltöttem, ahol megállapították, hogy nincs komolyabb sérülésem, belső zúzódásaim vannak, ezek okozták a rosszulléteket is. Jelenleg itthon lábadozom, de most is dolgozom. A pusztamiskei jegyzőnek írtam a levelet, amelyben kérem, hogy vegyék el az állatfelügyeleti jogot az asszonytól.
— A szolnoki Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány tett bejelentést arról, hogy Pusztamiskén egy magánterületen két kutyát, egy tehenet, egy lovat és egy kecskét tartanak áldatlan körülmények között — mondta el kérdésünkre Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. — A kiérkező hatósági állatorvosi véleménye szerint a tartáskörülményeik egészségkárosodáshoz vezethetnek, ezért február 14-én állatkínzás gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen az Ajkai Rendőrkapitányság.
A sajtóreferens hozzátette: eddig előállítás nem történt az ügyben, az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik. A nyomozók elsősorban a tulajdonos felelősségét vizsgálják. Azt azonban nem erősítették meg, miszerint a helyszínen a tulajdonos autóval veszélyeztetett volna másokat.
A mániákus gyűjtögető: Abonyi Mónika elmondta, a telek teljes területén, de még a lakóépületben is halmokban állt a szemét. Az állatorvos szerint az állatok tulajdonosának több ingatlana is van, és ott is hasonló higiéniás körülmények uralkodnak. A hölgy ugyanis mániákus gyűjtögető, s ennek eredménye a felhalmozott, több köbméternyi hulladék. A nő zavart állapotát az is jellemzi, hogy úgy próbálta megakadályozni az állatok elszállítását, hogy saját gépkocsijával próbált nekitolatni a lószállítónak, azonban az ütközést sikerült elkerülnie a sofőrnek.

One thought on “Lónak képzelte magát a nő, az állatai egymást ették

  1. Ez a nő egy tróger! Devecseri lakos vagyok,jó lenne körülnézni a devecseri portáján is(Fekete Antal u.6.).Mert ott is tart egy kutyát hasonló körülmények között!!!

Vélemény, hozzászólás?