Posted on

Libatömés – Újabb falba ütközött a kuncsorbai feltaláló

A kuncsorbai Hudu Mátyás a rengeteg kudarc ellenére sem tett le arról, hogy ötleteivel jobbá tegye a magyar állattenyésztést és mezőgazdaságot. Korábban úgy volt, hogy hamarosan megkezdheti egyik technológiájának bizonyítását, de a vele megállapodó cég visszalépett szándékától. A 77 éves kuncsorbai feltalálót csak Ludas Mátyásnak becézik ismerősei, amióta a szárnyasok kényszertakarmányozásával kapcsolatosan reflektorfénybe került az azt kiváltó módszerével. Sok helyre elment, sok embert igyekezett meggyőzni, ám eddig zárt kapukat döngetett. Sokan akarták megvenni a technológiáját, csábították más településekre is, ám ő nem engedett elveiből. Azt mondta, amíg a technológiát a gyakorlatban meg nem valósítja, addig nincs mit eladnia, egyébként szűkebb otthonát sem szívesen hagyná el. Célja, ha tervei megvalósulnak, munkahelyeket teremt a kuncsorbaiaknak. A közelmúltig úgy nézett ki, hogy egy komoly szándékú cég segítségével bizonyíthatja eljárása hatékonyságát.
” Számomra érthetetlen módon a cég a cél előtt kevéssel visszalépett. Ez egy rendkívül fontos lépés lett volna nekem, de a kálváriám tovább folytatódik” — fogalmazott a feltaláló. “Régóta hadakozok már a hivatali bürokráciával, hogy legalább lehetőséget adjanak arra, hogy az illetékesekkel személyesen találkozzak, és jobbító szándékú elképzeléseimmel a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés javára tegyek. Végre volt, aki meghallgatott, és aki révén esélyt kaptam volna a bizonyításra. Anno ismerősök tanácsolták nekem, hogy vegyem fel a kapcsolatot ezzel a céggel.”
“Ez meg is történt, s beszámoltam a vezetőnek a terveimről. Neki tetszettek az elképzeléseim, a helyszínt és a kísérletekhez szükséges egyéb feltételeket biztosították volna, szándékunkat egy megállapodásban rögzítettük is, amit most felbontottunk. Kétségtelen, hogy szomorú vagyok, hiszen kudarcként élem meg a kikosarazást, de ettől még hatványozottabb erővel folytatom tovább a harcom. Keresem az alternatívákat a hogyan továbbra.”
A Hudu-módszer -röviden összefoglalva – a takarmányozás javítására és a kárba menő tápanyag mennyiségének csökkentésére fókuszál, emellett az állatok feltételes reflexére is épít. A több lábon állás végett a liba és kacsatelepről kikerülő szerves hulladékból biohumuszt készítene és gombatermesztéshez alapanyagként használná, szóval semmi sem veszne kárba. A jól jövedelmező gombaüzletből tudná finanszírozni az állattenyésztő telepeket.
Ezzel egy tizennégy éves történet folytatódik tovább. 1997-ben készítették az első újságcikket Hudu Mátyás technológiájáról, amit ezután többen is meg szerettek volna ismerni. A tizennégy év alatt voltak a mostanihoz hasonló alkalmak, amikor közel állt ahhoz, hogy támogassák tervét, ám egy kevés mindig hiányzott. Egyszer olyan üzletbe kellett volna belemenjen ahhoz, hogy pénzt kapjon, amit nem tudott felvállalni. Egyik ismerőse révén lett volna módja egy budapesti befektetői klubban is előadást tartani üzletembereknek, de visszalépett. Állami bankgaranciát is kért már, de az akkori államtitkár az uniós tagsággal érvelve elhárította kérését.
Egy agrár referenciapark az álma: A feltaláló a jövőbeli terveivel kapcsolatban elmondta, hogy továbbra sem tett le arról, hogy Kuncsorbán létrehozzon egy agráripari referenciaparkot, ahol teret kaphatnának az új módszerek. Itt lehetőséget biztosítana azok számára, akik ezeket szeretnék elsajátítani és alkalmazni. Nem mellesleg számos helybélinek biztosítana így munkalehetőséget is.

Vélemény, hozzászólás?