Posted on

Léteznek homoszexuális állatok

A Taronga Zoo-ban tett megfigyelések szerint szintén a homoszexuális beállítottságú állatok közé sorolhatjuk a lazacot, a sivatagi teknőshöz hasonló kétéltűeket, a csótányokat, szitakötőket és pingvineket is. Bruce Bagemihl kutató, a Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity szerzője ebben az állatkertben tanulmányozta az állatok biszexuális és homoszexuális viselkedését. 1990 előtt etikus és morális okokból nem folytattak hasonló tanulmányokat. Akkoriban még kevésbé fogadta el az emberi közösség a biszexuális, vagy homoszexuális beállítottságú embereket – vajon hogyan tolerálta volna el ugyanezt az állatvilágban?

Bagemihl könyve, egy három részből álló tanulmány (Two Hundred Years at Looking at Homosexual Wildlife; Explaining (Away) Animal Homosexuality; Not For Breeding Only) abból a felfogásból indul ki, mely szerint az emberek homoszexuális magatartás azért nem elfogadható, mert ők olyan főemlősök, akik nem csupán a létfenntartás érdekében szeretkeznek, hanem a puszta élvezetek végett is, ellentétben az állatokkal. Vagyis a nem utódnemzés szándékával elkövetett szex nem elfogadható.
Minden állatfaj tanulmányoztak az esetleges homoszexuális viselkedés után kutatva. Ezen belül is előszeretettel figyelték meg a tengeri emlősöket és a főemlősöket. És az eredmény? Nem találtak olyan fajt, amelyben valamilyen módon ne lett volna jelen a homoszexualitás! Kivételt csupán a nem “hagyományos” módon szaporodó állatok képviselnek. Sőt, megállapítást nyert a tény, mely szerint az állatok többsége biszexuális. Az állatok számára nem jelent problémát a biszexualitás. Visszatérve a Taronga-i állatkerthez, a gondozók szerint a két nőstény arapapagáj számara a hímek “anyámasszony katonájának” tűnnek. A nőstények egyike “férfias” beállítottságú, ő a domináns fél ebben a furcsa kapcsolatban. Márpedig a papagájok monogám madarak, mindig egy életre választanak párt.
A fiatal hím emlősök és madarak között azért jellemző a homoszexualitás, mert a domináns hímek megakadályozzák a csoport többi tagjának a nőstényekkel történő párosodást. Idővel az azonos neműek iránti vonzalmuk változik, bár erre csekély az esély azon fajták körében, akik egy életre választanak párt maguknak. Közismert például az a tény, hogy a Bonobo majmok gyakran párosodnak az azonos nemű egyedekkel. Ez bizonyítja azt a korábbiakkal ellentétes állítást, mely szerint az állatok az esetek 75%-ában nem a létfenntartás miatt, csupán az élvezetért szexelnek. Ezek után vajonelfogadhatóvá válik a puszta örömszerzés?
„A homoszexualitás nem a természet ellen való” – meleg állatokról nyílt kiállítás is volt Oslóban. „A vélemények sok minden különbözhetnek, de egy dologban nem lehet vita – a homoszexualitás szerte az állatvilágban megtalálható, így az emberi homoszexualitás sem tekinthető a természet ellen valónak” – ezzel a mottóval volt kiállítás az állatok homoszexualitásáról az Oslói Természettudományi Múzeumban. A maga nemében a világon első ilyen kiállítás gazdagon dokumentálja az azonos neműek szerelmét az állatok világában, például zsiráfok, pingvinek, papagájok, rovarok, bálnák körében. Az ’Against Nature?’ (A természet ellen?) című kiállítás kurátora, Geir Soeli elmondta, hogy több mint 1500 állatfaj körében figyelték meg a homoszexualitást, 500 faj esetében pedig bőségesen dokumentálták is azt. Az egyik kiállítás tárgy egy fészek két kitömött nőstény hattyúval – egy leszbikus párral. Egy fotón két hatalmas hímvessző mered ki az óceán vizéből két hím bálna szerelmes hancúrozásának jeleként. Egy másik fényképen egy hím zsiráf meghág egy másik hímet, míg egy további fotón meleg és leszbikus bogarak láthatók…
Noha Arisztotelész görög filozófus már 2300 évvel ezelőtt felfigyelt homoszexuális hiénákra, az állatvilágban észlelt homoszexualitás bizonyítékait a kutatók mind a mai napig igyekeznek elrejteni, s a nagy átverés annyira jól sikerült, hogy a melegek ellenségeinek még mai is az az egyik legfőbb érve, hogy a homoszexualitás természetellenes, mert bezzeg az állatok között nem létezik… A tudatos hazugságokat cáfoló, részben a kormány által finanszírozott oslói kiállítás is annyira felháborította a helyi keresztény vallási fundamentalistákat, hogy pokolra jutással fenyegették meg a szervezőket. Noha már a világ számos állatkertjében szerveztek különtúrákat homoszexuális állatok megtekintésére, múzeumban ez az első ilyen jellegű kiállítás.
Az emberi népességhez hasonlóan összességében az állatok világában is gyakoribb a homoszexualitás a hímek körében, mint a nőstények között, de nagy különbségek vannak az egyes fajok között. Megfigyelések szerint az osztrigáknak például csak a 2-3 százaléka vonzódik a saját neméhez, míg a zsiráfok vagy a bálnák körében 50 százalék a melegek aránya, a szexőrült bonobó csimpánzok pedig kivétel nélkül mind biszexuálisok. Még az állatok királya, a férfiasság szimbólumának számító (hím)oroszlán sem veti meg a szexet azonos nembélivel: a La Stampa című olasz lap természettudományos melléklete 1998-ban például szenzációs, rejtett kamerával készült leleplező fotósorozatot közölt két dél-afrikai hím oroszlán szemlátomást teljes érzéki és érzelmi kielégülést okozó, kölcsönös beleegyezésen alapuló anális közösüléséről a forró szavannán.

One thought on “Léteznek homoszexuális állatok

  1. […] A másik hím uszonyán lovagló kardszárnyú delfinektől a nemi szervüket egymáshoz dörzsölő nőstény törpecsimpánzokig, az állatvilág mindenféle életstílust tolerál. „A homoszexualitást több mint 1500 fajban figyelték meg, és közülük 500-nál részletesen leírták a jelenséget” – nyilatkozta a LiveScience internetes portálnak Petter Bockman. A homoszexualitás fogalmát azonban ritkán vitatják meg a tudományos közösségben, és gyakran elutasítják mint természetellenes dolgot, mivel haszontalannak tűnik a fajfenntartás mindenek előtti célját tekintve. Azonban nem mindig a fajfenntartás a végső cél, mivel sok állat, köztük az ember is, többször bocsátkozik szexuális tevékenységbe, mint ahányszor a szaporodás szempontjából szükséges lenne. Ilyenkor óhatatlanul adódik a feltételezés, hogy csupán az élvezetért kerül sor a nemi érintkezésre. Tovább az Állatvilág.net oldalon található teljes cikkre […]

Vélemény, hozzászólás?