Posted on

LCD tévét néznek orosz szarvasmarhák

“Érdekes orosz program indult, amit sokan április elsejei vagy húsvéti tréfának gondolhatnának, pedig szó sincs ilyesmiről. A cél a tejtermelés fokozása és a minőség javítása. Az információs és kommunikációs technológiák területén végbemenő gyors fejlődési folyamat feltartóztathatatlan és ezt már a gazdálkodók is a saját bőrükön tapasztalják. Egy Moszkva melletti tanyán érdekes projekt indult, amelynek célja egy a web 2.0 megoldásait felmutató farm létrehozása és a korszerű IT-technológiák, valamint az állattartás ötvözése.

A Farm 2.0 nevű tanyán a Samsung támogatásával nagy képátlójú LCD-TV-ket helyeztek el, kifejezetten a tehenek karámjai fölött. A gazdák és a szakemberek arra kíváncsiak, hogy vajon a LCD-TV-kkel érkező vizuális jeleknek köszönhetően befolyásolható-e pozitív irányban a tehenek tejtermelése, illetve javítható-e a tej minősége. Az első hallásra megmosolyogtatónak és abszurdnak tűnő program hátterében az áll, hogy télen a tehenek kénytelenek a karámban maradni és a friss zöld fű hiánya érzékelhetően rányomja a bélyegét az általuk adott tej mennyiségére és minőségére. Ezen segítenének azáltal, hogy az LCD-TV-ken zöld mezőket mutatnak az állatoknak.
“Alapvetően minden külső tényező befolyásolhatja a tejtermelést. Az egyes állatok általános termelési szintje határozza meg a befolyás mértékét. A korszerű tehéntej létrehozása egy élsportoló ténykedésével hasonlítható össze. Ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt lehessen elérni, mindenképpen szükség van olyan plusz befektetésekre, amelyek növelik az állatok jó közérzetét. Mindenesetre ezt a programot nagyon érdekesnek találom, de a pozitív eredményt illetően szkeptikus vagyok” – jelentette ki Andreas Bigler, a Svájci Szarvasmarha-tenyésztők Munkaközösségének (ASR) tudományos munkatársa.
A szakember hozzátette, hogy korábban voltak hasonló kísérletek, amikor zenét játszottak az állatoknak szintén a tejtermelés fokozására és a jó közérzet biztosítására. Az orosz Farm 2.0 projekt sikere még kérdéses, eredmények leghamarabb egy hónap múlva várhatók. A szakemberek mindenesetre létrehoztak egy a programot ellenőrző csoportot és az események a felszerelt webkamerák által biztosított streamek formájában nyomon követhetők a világhálón is.”

Vélemény, hozzászólás?