Posted on

Kutya buktattak le egy robbanószert gyűjtő férfit

A 32 éves nagycserkeszi férfi azt vallotta, hogy a háborús eszközöket a földjén találta, eltette őket, de konkrét célja nem volt velük. Gyakorlatozó nyomozókutyák buktattak le egy robbanószert gyűjtő férfit Nagycserkeszen; a 32 éves helyi lakost őrizetbe vették. A gyakorlaton részt vevő kutyák csütörtökön a Nyíregyházával szomszédos település határában egy olyan lakatlan épületnél jeleztek robbanószert, ahová előzőleg kiképzőik nem rejtettek el semmit.
A kutyák jelzésére a rendőrök átkutatták az épületet, és második világháborús tüzérségi lövedékeket és robbanószereket találtak. A készenléti rendőrség tűzszerészei a veszélyes eszközöket a helyszínen megsemmisítették. Az ingatlan tulajdonosát, egy 32 éves nagycserkeszi lakost robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés miatt hallgatták ki. Azt vallotta, hogy a háborús eszközöket a földjén találta, eltette őket, de konkrét célja nem volt velük.
A rendőrök lefoglaltak öt KRESZ-táblát is, így közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítják. A lakásáról előrekerült számos vadásztrófea és más olyan tárgy is, amelynek eredetét további nyomozás tisztázza. A rendőrség kezdeményezi a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését.
Jogszabályi háttér:
Visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel
Btk. 263. § (1) Aki robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül készít, megszerez, tart vagy a tartásukra nem jogosult személynek átad, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (…)
A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény
Btk. 184. § (1) Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával avagy más, hasonló módon a vasúti, légi, vízi vagy közúti közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halálos tömegszerencsétlenséget
okoz

Vélemény, hozzászólás?