Posted on

Különös mutációk Csernobilban

Különös módon a csernobili atomerőmű melletti Pripjaty nevű szellemvárost fák, bokrok és állatok népesítik be. Feltehetőleg mutációk következtében az élővilág képes volt alkalmazkodni a sugárzással megfertőződött környezetéhez.
Pripjaty városát az atomerőmű alkalmazottai és azok családtagjai számára hozták létre annak idején. A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa közölte, hogy az atomerőműtől mindössze öt kilométerre kísérleti céllal termesztett szójabab- és len termés magvait viszonylag sugárzásmentesnek találták, annak ellenére, hogy a növények szára és levelei radioaktivitást mutattak. – számolt be a CNN információi alapján az ATV.
A szlovák tudós ukrán kollégáival együttműködve arra a megállapodásra jutott, hogy a területen termesztett növények magvainak állapota kielégítő. Azonban azokat fogyasztásra még nem igazán ajánlják. A tudósok meglepő módon a területet „élettel telinek” írták le. A Csernobili Fórum 2005-ös jelentése alapján az bizonyosodik be, hogy a katasztrófa sújtotta terület negyedévszázad elteltével a biológiai sokszínűség paradicsomává vált.

Vélemény, hozzászólás?