Posted on

Kormányváltás, tulajdonosváltás – Nemzeti Vágta

Van, akinek ez nem szórakozás

Nyolc állami cég, a budapesti önkormányzat és egy fővárosi tulajdonú cég is támogatja a nemrég furcsa körülmények közt a CBA-s Lázár testvérek közelébe került Nemzeti Vágtát. Kikértük a szerződéseket. Úgy fest, az energetikai óriás Magyar Villamos Művek (MVM) a lovakban találta meg a megfelelő eszközt a róla élő kép erősítésére. Az állami tulajdonban lévő MVM és három leánycége is kiemelt támogatója a Nemzeti Vágtának, miközben az egyszerű támogatók között másik négy állami pénzekkel is gazdálkodó cég található. A sajátos együttműködést olyan programelnevezések koronázzák meg, mint például a “Paksi Atomerőmű Kocsitoló verseny”. Az immár negyedik évébe lépő, vitatható sportértékű fővárosi lóparádé a kormányváltás után is hátszéllel döcöghet tovább: az MVM és társai mellett a kormánypárti vezetésű Budapest városa és egy fővárosi tulajdonban lévő nonprofit kft. is a támogatók között szerepel, Tarlós István főpolgármester pedig a fővédnökséget is elvállalta. Mindezt annak ellenére, hogy az eredetileg mások mellett Geszti Péter által gründolt rendezvényt annak idején a jobboldalon nem mindenki fogadta kitörő örömmel.
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, aki önvallomása szerint az életét tette fel “a nemzettudat ápolására”, a Heti Válasznak adott 2008-as interjújában arról beszélt, Magyarországon ugyan nemzeti jelkép a fehér ló és versenyló is, de “műhuszárruhában, álhuszárcsákóval száguldozni a Hősök terén” egyszerűen gagyi. A Széles Gábor tulajdonában lévő és jobboldali orgánumként ismert Magyar Hírlap 2008-as cikke szerint “a Nemzeti Vágtán kétmillió forintért rajthoz álló lovak leginkább a szervezőket és a reklámozókat tették boldoggá (…) kis magyar marketinggyakorlat, azaz óriásrendezvény kapcsolati tőkéből és hitelből”. Ahhoz, hogy a megfelelő mértékű kapcsolati tőke a kormányváltás után is a Nemzeti Vágta rendelkezésére álljon, talán volt némi köze a rendezvény idei tulajdonosváltásának is. A versenyhez fűződő jogok a Geszti-féle Vágta G. T. Kft.-től ugyanis átkerültek a Lovas Show Kft.-hez. Utóbbi résztulajdonosa Lázár Zoltán, aki bátyjához, Lázár Vilmoshoz hasonlóan a rendezvénynek is társelnöke (a két testvér HVG-ben külön-külön megjelent portéjának megtekintéséhez kattintson a névre). Mindkét testvér világbajnok fogathajtó, Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.
Az élemiszer-kereskedelmi franchise-cég CBA-ban társtulajdonos Lázár testvérek a jelenlegi kormánypártokhoz fűződő jó viszonyukról is ismertek. A Nemzeti Vágta márkájának eladása nem történt minden furcsaság nélkül: Geszti az eladást követően azt mondta, azért kellett váltani, mert Magyarországon az számít, ki ő, és nem az, hogyan csinál valamit.
Idén januárban fogadta el a budapesti közgyűlés az éves költségvetési koncepciót, amely szerint a korábbiakkal ellentétben semennyi fővárosi pénzt nem kap a Nemzeti Vágta. Alig pár nappal később a Napi Gazdaság arról adott hírt, hogy az akkor még a Vágta G. T. tulajdonában lévő rendezvénynek előreláthatóan százmillió forint körüli összeget kell területhasználati díjként fizetnie. A következő hónapokban több híradás is megjelent arról, hogy a Magyar Lovassport Szövetség megkapta az “Új Nemzeti Vágta” rendezésének jogát, a hvg.hu által fellelt híradásokból azonban nem derült ki, hogy kitől és pontosan milyen jogot is nyert el a Lázár-féle szövetség. Új Nemzeti Vágta nevű rendezvényről sem tudunk.
Az “eredeti” Nemzeti Vágta jogai végül május elején kerültek a Lovas Show Kft.-hez. A Lázárék-féle lovascég egyébként nem minden előzmény nélküli: 2007-ben ők szerveztek egy, a Csányi Sándor üzletember érdekeltségébe tartozó OTP Bank szponzorálta lovasversenyt is. Az OTP egyébként az MVM és leányai mellett az egyedüli kiemelt támogatója a Nemzeti Vágtának. Erről a bankról hétfőn Orbán Viktor kormányfő azt mondta a parlamentben: az állam mögötte áll. A Lovas Show Kft. területhasználati díjként végül ötmillió-tizenhatezer forintot fog fizetni a fővárosnak azért, hogy a Műcsarnok melletti parkolóban Országkonyhát és reklámokat állíthasson fel. A Vágta “kulturális” célra lefoglalt területeiért – például a Hősök teréért – egy fillért sem. Ez az összeg nagyjából megegyezik a Gesztiék által tavaly fizetettel. A főváros a hvg.hu-t szeptember 13-án, a rendezvénysorozat előtt egy nappal úgy tájékoztatta, az egyébként másnap kezdődő Nemzeti Vágta “szervezőjével kötendő támogatási szerződés még nem került aláírásra”, ezért arról sem bizonyosodhattunk meg, hogy Budapest tartja magát a költségvetési koncepciójában foglaltakhoz (az aláírás után “haladéktalanul” ígért tájékoztatás a cikk szerdai megjelenéséig nem érkezett meg). A brand tulajdonoscseréje előtt szó volt arról, hogy az eredetileg májusra tervezett Nemzeti Vágta a magyar európai uniós elnökség rendezvényei között is szerepelne. Erre végül az adásvételről szóló tárgyalások elhúzódása miatt nem került sor. Az előzmények ismeretében a hvg.hu úgy döntött, hogy kikéri az érintett szervezetek (nyolc állami vagy állami többségű tulajdonban lévő vállalat, egy önkormányzat és egy önkormányzati tulajdonú cég) Nemzeti Vágtával kapcsolatos szerződéseit. Ezeket természetesen a hvg.hu-n ismertetni fogjuk.
Az érintett szervezetek listája: MVM Zrt., Paksi Atomerőmű Zrt., MVM Trade Zrt., MVM Partner Zrt., Magyar Fejlesztési Bank Zrt., Szerencsejáték Zrt., Magyar Posta Zrt, MÁV-Start Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?