Posted on

Klónozott tehéntől “emberi tej”

A felelősen gondolkodó emberek évek óta küzdenek a génmódosított növények termesztése ellen, és a tiszta, még a teremtő szerepében tetszelgő tudomány által érintetlen növények és területek védelméért. Eljött az idő, hogy megtanuljuk a GMO-t (GénMódosított Organizmusok) az állatokkal összefüggésben is értelmezni. Eljött az idő, amikor sorra valóra válnak a néhány évtizeddel ezelőtti ijesztő utópiák. (Fauna Egyesület)
Argentin tudósok klónozták a világ első transzgenetikus tehenét, emberi géneket felhasználva az állat képes lesz arra, hogy az anyatejjel azonos tejet termeljen.
„A klónozott tehén, aki Rosita ISA névre hallgat, az első szarvasmarha a világon, amely olyan emberi génekkel jött a világra, melyek az emberi tejben található proteinek előállításáért felelősek” jelentette be az argentin National Institute of Agrobusiness, csütörtöki AFP közleményében.
Kifejlett állatként „a tehén olyan tejet fog termelni, amely azonos az emberivel” állítja a közlemény.
Rosita ISA két beépített emberi génnel rendelkezik amelyek két olyan protein termelését irányítják, melyek megtalálhatóak az emberi tejben, és amelyek fontosak a csecsemők táplálása szempontjából, mondta az intézet.
„Célunk az volt, hogy emeljük a tehéntej tápértékét két emberi gén hozzáadásával. Ezek a protein lactoferrin, amely antibakteriális és antivirális védettséget hoz létre a gyermekekben, és a lyzozyme, ami szintén egy antibakteriális tényező.” – mondta Adrian Mutto, kutató a sajtótájékoztatón.
Rosita ISA a jelentések szerint április 6-án született császármetszéssel, mivel több, mint 45 kilogrammot nyomott, egy normál Jersey tehén kétszeresét.
A klónozás az argentin intézet és az országos National Univerity of San Martin közös erőfeszítése volt. A tudósoknak körülbelül két évet kell várnia, mielőtt a tehén elleni fog, és tejet termel. Forrás Globalpost

Vélemény, hozzászólás?