Posted on

Kistestű kutya a kalaptartóban

Házi kedvencünk sokat utazik velünk az autóban. Akár a városban, akár az országúton rengeteg autóban látni kutyákat. Kistestű kutyák néha a kalaptartóban, nagyobbak a két első ülés közé dugott fejjel, vagy a lehúzott ablakon kikandikálva, nyelvükkel és orrukkal kóstolgatva a szelet. De van, aki az ölében fuvarozza, sőt, látni kutyát a gazdi öléből két mellső lábával a kormányra támaszkodva is.
Magyarországon a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (kresz) nem szabályozza külön, hogy kutyákat hogyan lehet autóban szállítani, viszont józan ésszel belátható szabályokat magunk alkothatunk.
Főszabály: a velünk utazó kedvencet helyezzük el úgy az autóban, hogy hirtelen fékezésnél, ütközésnél ne okozhasson kárt az autó többi utasában, valamint hirtelen és kiszámíthatatlan viselkedése ne hozza a jármű vezetőjét olyan helyzetbe, hogy ezzel magát és a közlekedés többi részvevőjét veszélynek tegye ki. Legegyszerűbb és legbiztonságosabb, különösen nagytestű kutyák esetén, ha kombi kocsiban szállítjuk, a hátsó ülés mögé fölszerelt háló vagy rács mögött. Kisebb kutyákat megfelelő méretű szállítóládában vihetünk magunkkal, vagy pedig a jobb állatkereskedésekben beszerezhető speciális biztonsági övvel rögzítve a hátsó ülésen.
Akármilyen kicsi és jólnevelt kutyánk van, semmi keresnivalója a sofőr ölében. Képzeljük el, hogy a békésen szundikáló kutyus valami zaj vagy ismeretlen szag hatására hirtelen felébred, és felugorva a kormánykerék küllői között találja magát. Még nyílegyenes úton se lesz könnyű megőrizni a kontrollt járművünk felett. Az ölben ülő kutya még akkor is akadályozza a vezetőt a kormányzásban, ha mozdulatlan. Nem is beszélve arról, hogy baleset esetén a felfúvódó légzsák mekkora erővel préselné a kis állatot a gazdi mellének.
Egy esetleges baleset, ütközés vagy akár csak egy hirtelen vészfékezés során a hátsó ülésen fekvő vagy ülő kutya a fizika törvényeinek megfelelően az autó addigi sebességével repül előre, és nem túl nehéz elképzelni, mi történik vele, amikor eléri a műszerfalat vagy a szélvédőt vagy szerencsétlenebb esetben az első ülésen utazók fejét. Gondoljunk csak arra, hogy egy 50 km/órás sebességgel repülő akár csak ötkilós táska mekkora ütést mérhet egy emberre! Akit ilyen módon eltalált már egy, a kalaptartóról előrevágódó fényképezőgép, sokat tudna mesélni.
Érdemes befektetni egy elválasztó rácsba vagy egy kutyák számára tervezett biztonsági övbe. Ha kedvencünket megvédjük, egyben saját biztonságunkról is gondoskodunk, és védjük a közlekedésben részt vevő többi ember biztonságát is.

Vélemény, hozzászólás?