Posted on

Kirándulóhelyek: Veresegyházi Medvepark

Veresegyházon, Közép-Európa egyetlen medvemenhelyén 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutóban játszhat kedvére a 39 barnamedve. Két mesterséges tó van kialakítva a medvéknek, melyet rendszeresen utántöltenek. Ez biztosítja az ivóvizüket, és a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés.

A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdőben rejtőzhetnek el vagy mászhatnak fára a medvék. A területen nyolc szűk bejáratú, öblös mesterséges barlangot alakítottak ki, melyekben több medve is pihenhet. A téli álom idejére párok alakulnak, és közösen bújnak el a barlangokba.
Elő hát a fakanállal, méz, mazsola és lekvár, bármi jöhet, a medvék hálásak minden falatért. A helyi Maci Büfében kapható méz, és egyéb csemegék is a medvék számára, melyeket erre a célra kikészített, hosszú nyelű fakanálon nyújthat be a látogató az éhes négylábúaknak. A macik elképesztő ügyességgel nyalogatják le a finom mézet a hosszú fakanalakról.
2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. A farkasokat természetes körülmények között tartják, így az állatok korlátozás nélkül a teljes területüket bejárhatják, számukra tetszőleges falkákat alkothatnak. A kifutót kiugrás gátló kerítés veszi körül, mivel a farkasok elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is. A területükre sűrű növényzet lett telepítve, hogy a farkasok elbújhassanak egymás, vagy a látogatók elől, ha szükségesnek érzik. Megépült egy 2 méter mély mesterséges tó is a területen.
A medvéken és a farkasokon kívül más, kisebb állatok is vannak a menhelyen. Ottjártunkkor kecskéket, bárányokat és egy kis vaddisznót is láttunk.
Egy medve napi ellátási költsége 4800 Ft. A kifutó mellett elhelyezett “maciperselybe” bárki kedve szerint adakozhat, hiszen már 200 Ft bedobásával egy medve egy órányi etetését finanszíroztuk. A Medveotthonban lehetőség nyílik arra, hogy örökbe fogadjunk egy-egy állatot. Ezt természetesen nem úgy kell érteni, hogy hazaviheti az ember a kiválasztott mackót vagy farkast, hanem bizonyos összeggel támogathatja a kedvencét. Ezért cserébe oklevelet adnak, illetve minden örökbefogadó részt vehet a Menhelyi Nevelőszülők Találkozóján. A minimális örökbefogadási összeg farkasok esetén 10.000 Ft, medvék esetén 20.000 Ft.
Miért éppen Veresegyházon él ez a kolónia? A parkot valójában az első huszonegy, Gödöllő környékéről kimentett lakó számára hozták létre. A Mafilmnek forgatott játékfilmekhez rengeteg vadállatot tartott itt egy férfi: medvéken kívül vaddisznót, farkast, tigrist is, ám ellátásukról és elhelyezésükről – amelyet ma már szigorúan szabályoznak –, nem tudott gondoskodni. Az Állatvédelmi Világegyesület (WSPA) és a helyi önkormányzat felkarolta az ügyet, így jött létre a több mint öthektáros, közművesített telken a mai létesítmény, amely 1998-ben nyitotta meg kapuit. Két évvel később véget ért a medvék egyeduralma: átadták a farkasok kifutóját, majd szép sorban megérkezett a többi állat is.
Korosztály: 1,5 éves kortól
Időtartam: 1,5 – 2 óra, attól függően, hogy a büfében ebédelünk-e.
Bejárhatóság: A medvék kifutója körül viacolorral burkolt út vezet, a farkasok kifutója körül földút, mindkettő babakocsival is jól járható. A gyerekeket ugrálóvár, kisvonat, és a büfé mellett játszótér is várja. WC, pelenkázó van a büfénél, bár ottjártunkkor a tisztaság hagyott kívánnivalót maga után.
Nyitva tartás: a Medveotthont az év minden napján nyitva van. Javasolt látogatási időpontok: március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig, október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig. Hétvégén és ünnepnapokon reggel 10-től záróráig pónilovaglás, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és arcfestés várja a gyerekeket.
Díjak: A medvemenhely belépődíja egységesen 300,-Ft/fő, parkolódíj (személygépkocsi): 500,-Ft/autó, parkolódíj (autóbusz): 500,-Ft/busz.
Étkezés a környéken: a Medveotthon területén büfé és melegkonyha működik, melynek árai igazodnak az alacsony belépődíjhoz, de nem a minőség és az adagok rovására. 9-19 óráig tart nyitva.

Elérhetőség: Medvék és farkasok otthona, 2112 Veresegyház, Patak u. 39., www.medveotthon.hu
Megközelítés: Autóval. A vonattal érkezőknek az Ivacs megállónál kell leszállni, a Medveotthon 1600 méterre van, az út ki van táblázva.

Vélemény, hozzászólás?