Posted on

Kimentették a lovat

Szeptember 25-én, a délelőtti órákban Nyírbéltek külterületén egy burgonyaföldön az őszi betakarítási munkák keretében, – kihasználva a napsütéses, kellemes hétvégi időjárást – a krumplit szedte fel egy gazda, népes segítőkkel támogatva.
A burgonyát lóeke segítségével ekézte fel, melyet aztán szorgos kezek gyűjtöttek össze zsákokba. A burgonyaföld egyik végén egy nem túl mély kanális húzódott. Ekézés közben az egyik sor végéhez érve, éppen a kanálisnál az állat visszafordítása túl nagy ívűre sikeredett és a „Pajkos” névre hallgató 4 éves csődör megcsúszva a sáros mély talajon, oldalára dőlve a kanálisba esett.
Szerencsére az ekevas nem sértette meg az állatot, de a gazda a segítőivel együtt sem tudta a mintegy hat mázsás lovat talpra állítani. Nem volt mit tenni, további segítségre volt szükség. A balesetről a tulajdonos fia értesítette 09 óra 45 perckor a Nyírbátori Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságot, kérve a tűzoltók segítségét.
Magatehetetlenül feküdt a vízben: A jelzés értékelését követően Pető Gábor tű. hadnagy szolgálatparancsnok vezetésével a Nyírbátor I-es gépjárműfecskendő a Gyorsbeavatkozó szer állománya vonult. A nyírbátori tűzoltó egység néhány perc alatt a helyszínre érkezett. A felderítés során megállapították, hogy „Pajkos” oldalára dőlve a sekély vízben fekszik magatehetetlenül.
A jelentős súllyal bíró állat talpra állítását csörlő segítségével és kézi erővel – a munkásokkal közösen – rövid időn belül elvégezték. A hűséges állat szerencsére jól viselte a megpróbáltatásokat, a kiérkező állatorvostól injekciót kapott, s úgy tűnt nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

Vélemény, hozzászólás?