Posted on

Kilógott a bele, de még futott tovább

A szemtanúk egybehangzó állítása szerint a tapasztalatlan lovas és a szervezők hibája miatt pusztult el egy ló a Nemzeti Vágtán. A hétvégi Nemzeti Vágta tizedik előfutamában a cél előtti bal kanyarban Szigetvár lova a palánknak ütközött és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen lévő orvosok a tulajdonossal közösen úgy döntöttek, az állatot el kell altatni.
A versenyt a helyszínen néző szemtanúk egyike szerint a ló a belső íven akart előzni, amikor a a farostlemez paravánnak ütközött, ami felvágta az állat hasát. “Hatalmas csattanást hallottunk, a lovas pár méterrel és pár másodperccel később leugrott, vagy leesett. A ló tartotta az iramot, még két kört megtett a kb. 500 méteres pályán. Mikor nagy nehezen megfogták, akkor tűnt fel, hogy mi történt: kilógtak a belei.”

A nézők szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy addig nem történt baleset, a korábbi futamokban nem futottak olyan szűken a versenyzők. “Kicsit sem fogható fel balesetnek, inkább tervezési hibának, ugyanis az átjáró kapuajtók, amelyek lehetővé tették a Hősök terére való bejárást, be voltak süllyesztve, így egy igencsak balesetveszélyes éles sarok alakult ki nagyon veszélyes helyen, a fordulóban. Ezt – sajnos – utólag egy odaeősített matraccal igyekeztek orvosolni, azonban szégyen, hogy ilyen megtörténhet egy ilyen eseményen. Egyértelműen azok a tervezők, kivitelezők voltak a hibásak, akik megengedték, hogy egy ilyen balesetveszélyes körülmény alakuljon ki a versenypályán.”
Egy másik szemtanú szerint a tapasztalatlan lovas, és a pálya építői voltak a hibásak, a paraván nem volt biztonságos, emberek is megsérülhettek volna. “Ajtóként használták, rosszul volt illesztve. Az állat féloldalasan csapódott neki, a lovas azért úszta meg komoly sérülés nélkül. A kilógó lemez a hátsó lába előtt hasította fel a lovat, futott tovább, két kör után tudták megfogni, de a gravitáció miatt a seb továbbhasadt, mire megállították, akkor már fél méterre kilógott a bélrendszere.”
Czike Zoltán, a ló tulajdonosa az RTL híradójának elmondta, másfél éve azért kezdett el azért lovagolni, hogy a Hősök terén részt vehessen. “Most már megbántam” – tette hozzá. Megkerestük a szervező céget, a pálya építője későbbre ígért tájékoztatást.
A verseny ötfős döntőjébe négy női lovas jutott. Molnár Gyöngyi, a Bajai Kistérség lovasa nyert, Malőr nevű lovával tízmillió forintos díjat vittek el. Forrás: Sportgéza.hu

8 thoughts on “Kilógott a bele, de még futott tovább

 1. Miért nem egy versenypályán van ez a verseny?

 2. Szégyen!

  Ezt az esemény betiltanám, ez legalább akkora állat kínzás mint a spanyolok bika futtatása, és még sorolhatnám a hasonló “sport”-nak nevezett dolgokat. Megbüntetni a szervezőket, hogy a lovak és a versenyzők biztonsága érdekében nem követtek el teljes körültekintéssel mindent. De mint tudjuk, eme rendezvény is olyan mint a többi, valakinek megéri….. Szponzori pénzek eltüntetése, nép vakítás, cirkusz, ha már kenyér nincsen!

  Szégyen, hogy mi van ebben az országban! Valaki igazán rendet rakhatna! Minden szinten!

  tisztelettel: lowland

 3. Facebook: Ő az egyik ló aki meghalt az idei vágta giccsparádén. Nekirohant a palánknak ami a képen is szerepel és szó szerint kibelezte!!! Valaki azt mondja, hogy egy kaput akart átugrani a lovassal együtt de a bibi ott van, hogy közel s távol nem volt semmilyen kapu!!!! Emberi mulasztás miatt halt meg ő is és még egy másik ló is……ugyanis a palánkból kiállt egy vasdarab és ebbe rohant bele a ló akit aztán a képeken látszik, hogy még a saját lábán vezetnek le úgy, hogy a verseny megy tovább!!!!!!!!!! Könyörgöm!!! Vakemberek voltak kint csak az idei vágtán??????? Ez sport????? Így vagyunk MI LOVAS NEMZET???????????? Nem számít egy vagy két ló majd jön egy másik???!!!! A lányt aki ezeket a képsorokat készítette már megkereste a ” szervezőség “, hogy azonnal szedje le mindenhonnan a képeket. Valóban nem lehet már sehol a neten semmit találni a balesetről még videót sem……én nem tudom, hogy kinek a lelkén szárad ami történt de szívből remélem, hogy nem lesz nyugodt éjszakája és nappala sem egy jó darabig még attól az összegtől sem amit kapott!!!! Tudnék még sok mindent írni de nem teszem mert érzem ismerve magamat, hogy egyre jobban önti el a fejemet az a bizonyos piros gőz ami ilyen esetekben nálam rendszeresen előbukkan az emberi szemétség, kegyetlenség, kapzsiság, sznobság, és / tisztelet a kivételnek / kölcsönös seggnyalás alkalmával….

 4. Facebook: Tisztelt hozzászólók . Valaha ifjú koromban díjugratással foglalkoztam évekig,magya rifjúsági válogatott kerettag voltam. A gyakorlat és rutin min 3 év, napi átlag 2-3 órás edzéssel . A beton csúszik a patkó acél, a ló nem szereti a bizonytalan talajt és bizonytalan rutintalan lovasokat.A pályaépítők munkáját nem is tudom minősíteni . Ez NEM NEMZETI VÁGTA!!!!!! Igaza volt annak aki ezt annó elkezdte és kiszállt belőle,gondolom nem véletlenül. Ne üljön lóra igazi lovas ilyen körülmények között csak a “DICSŐSÉGÉRT”l

 5. Facebook: Állva herélésnél is ritkán előfordul, hogy “kiesik” a bele a lónak. Ezért nem nagyon herélnek állva. Nem részletezem itt tovább a horrorisztikus részeket, mert ez tény. Ha nem hül ki a bele, és időben visszarakják neki, akkor jó esélye van a túlélésre. Ebben az esetben persze lehetett más a szituáció, de hogy ezt a lovat még vezetgették ide-oda, az biztosan nem segítette az esetleges túlélési esélyit. Ergo ha volt is egy kis esélye arra, hogy életben maradjon, azt azzal, hogy nem ott, azonnal látták Őt el, el is veszítette. Nyilván az állatorvosok keze is meg volt kötve, szóval megintcsak a szervezőket vonnám felelősségre! Egy tuti: ha az én lovam lett volna, felőlem élőben mutathatott volna a kamera, én magam álltam volna neki visszatuszkolni a belső szerveit, és 10 ember sem tudott volna visszatartani, hogy megpróbáljam a lehetetlent és megmentsem a számomra mindennél fontosabb kis életét!!!!!!!

 6. Facebook: Nem tudom, ez nem egy steril vagott seb, nem hiszem, hogy “visszatuszkolast” fertozes nelkul meguszta volna az allat, bar telenyomjak antibiotikumokkal… Orsi, helyzet hozza. De valoszinu, ha meg is mentik, hatralevo eleteben kolikabol kolikaba esett volna szegenykem. Neha nehez a dontes, de a baratnom is anno, amikor a lova a leheto legjobb korulmenyek kozott fekudt a mutoasztalon, es az orvos azt mondta neki, folytatjak a mutetet, de alig 20 szazalek eselye van a tulelesre (nem megcsavarodtak, hanem osszecsusztak a belei a vakbelnel, hogy merra pontosan, passz), de a hatralevo eleteben nincs eselye legeleszni sem, specialis dietan kell tartani, specialis mozgatas (nem, nem lovaglas), akkor nem az anyagiak miatt dontott ugy, hogy inkabb elengedi. Az nem lonak valo elet, es most ne tarts illozionistanak, hogy a lovat csak szabadon, levegon vagtazva, lobogo sorennyel, nem. Egy lo boldog lehet a gazdajaval, nyereg alatt, napi akar hat-nyolc ora munkaban is. De… Nem is folytatom. Gazdaja a legszebb-legjobb lovat hozta a vesenyre, buszke volt ra, orszag-vilag elott akarta bemutatni szeme fenyet. Nem, nem o az oka annak, hogy a palya balesetveszelyes volt…:(

 7. Facebook: Ezek az emberek nem egyebek, mint szanalmas fergek!!!!! Miert nem buntetik oket???? A lovak is eletek, ereznek, van szivuk, tobb, mint az embereknek, a legnagyobb baj, hogy nem tudjak elmondani erzeseiket! Ennek ellenere sokkal tobbet erdemelnenek, mint barmelyik ember… Az ezert felelos szemely pedig nem kaphat olyan buntetest, amilyen kijarna neki, de, remelem, a lelke nem hagyja nyugodni egesz eleteben ezutan es idovel rajon, hogy a versenyt le kellett volna allitania legalabb, ha mar nem voltak kepesek ellenorizni a palankok eppseget es a biztonsagat az allatoknak!

 8. Felháborit ez az egész Nemzeti vágtás dolog!!
  Akkora idióta ötlet hogy csak gratulálni lehet a sok barom szervezőnek de hát ingyen cirkusz kell a birka népnek!
  Ez a véleményem akkor is ha most nem történt volna baleset de igy még jobban vérforralÓ!!!
  És az a szerencsétlen idióta mit gondolt egy év alatt milyen tapasztalatot szed össze lovaglás terén???!!!
  SZÁNALMAS RIPACS ÉS csak a SZEREPLÉSI VÁGY!!!hajtotta!!
  AZTÁN TALÁN HA MÁR ILYEN VERSENYT MEG MEGMOZDULÁST CSINÁLNAK AKKOR TEGYÉK AZT RENDES FÜVES ÉS FÖLDDEL ELLÁTOTT TERÜLETRE!!! NEM EGY FELHOMOKOZOTT BETONOS FELÜLETRE.

  ÁLLATOK!!!!!

Vélemény, hozzászólás?