Posted on

Jelölni kell a ruházati címkén, ha állati szőrt vagy bőrt tartalmaz

Egy új jogszabály értelmében a jövőben minden egyes ruházati terméken egyértelműen fel kellene tüntetni, ha az állati eredetű anyagot tartalmaz. Az EP szerdán zöld utat adott a tervezetnek, ám arra még a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk.
Az EP által szerdán – második olvasatban – jóváhagyott szabályok értelmében a jövőben minden egyes textilterméken világosan jelezni kell, ha az állati eredetű anyagot, például bőrt vagy szőrmét, tartalmaz. A képviselők emlékeztettek arra, hogy a nyírt állati szőrmét viszonylag olcsó ruházatban is fel szokták használni, ám a fogyasztóknak gyakran nehézséget okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a valódi szőrmét és a jó minőségű műszőrmét.
Az Európai Parlament éppen ezért úgy határozott, hogy abban az esetben, ha az adott termék „állati eredetű, nem textil alkotórészeket” tartalmaz, akkor azt a forgalomba hozatalkor minden esetben fel kell tüntetni a termék címkézésén. Ez különösen jó hír lehet az azoknak, akik allergiásak az állati szőrre, hiszen így könnyebben azonosíthatják majd ezeket a termékeket.
A jelentés értelmében a Bizottságnak 2013. szeptember 30-igtanulmányt kell készítenie arról, hogy a textiltermékek gyártása vagy feldolgozása során felhasznált anyagok jelenthetnek-e veszélyt az emberi egészségre. A tanulmánynak különösen azt kell értékelnie, hogy van-e ok-okozati összefüggés az allergiás reakciók és a textiltermékekben használt szálak, színezőanyagok, biocidek, tartósítószerek vagy nanorészecskék között.
Az EP céljai között szerepel, hogy a harmadik országokból származó és ott előállított textiltermékekre kötelezően kitegyék az eredetországot jelölő „Made in” címkét, ezt a javaslatot azonban a tagállamok nem fogadták kitörő lelkesedéssel, és az intézményközi tárgyalásokon a Tanács végül nem is támogatta azt.
Abba azonban a Tanács belement, hogy felkérjék a Bizottságot egy olyan tanulmány elkészítésére (ennek határideje szintén 2013 szeptemberének vége lesz), mely egy olyan eredetcímkézési rendszer bevezetésének lehetőségét vizsgálja majd, amely lehetővé tenné a textiltermékek eredetének teljes körű nyomon követését.
A bizottsági jelentésnek emellett górcső alá kell még vennie az alábbi opciókat, illetve ezek esetleges bevezetését:
– a kezelésre vonatkozó címkézés harmonizált rendszere
– a ruházat méretére vonatkozó, az egész EU-ra kiterjedő, testméreten alapuló egységes címkézési rendszer,
– a felhasznált valamennyi potenciális allergén vagy veszélyes anyag feltüntetése.
Az EP szerint meg kell vizsgálni azt is, hogy az olyan új technológiák, mint a mikrochipek vagy a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID), felhasználhatóak-e a jövőben a hagyományos címkék helyett.
A kötelező címkézési követelmények alól – az új szabályozás értelmében – felmentést kapnak az önfoglalkoztató szabók.
A szerdai EP-szavazást követően még a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk az új szabályozásra. A jogszabály 20 nappal azt követően lép hatályba, hogy megjelenik az EU hivatalos lapjában. Az ágazat szereplőinek két és fél évük lesz arra, hogy eleget tegyenek az új címkézési követelményeknek. Forrás: Bruxinfo.hu

Vélemény, hozzászólás?