Posted on

Jelentsd az állatkínzást – a jogász elmondja, hogyan!

Mit tegyünk, ha szenvedő állatot látunk a környezetünkben? Kihez fordulhatunk? És mi jár Magyarországon az állatkínzóknak? Erről kérdeztük dr. Fésü Gizella a DAS Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosát.
Az állatvédelem minden ember kötelessége, legalábbis az lenne. Sajnos állatok ezrei pusztulnak el felelőtlen gazdák miatt. A szenvedő állatokról megrázó képsorokat láthatunk az interneten: fél méteres láncon tartott, állandóan vonyító kutya, halálra éheztetett ló, összevert macska. Az emberi brutalitás határtalan, és sok ember a védtelen állaton tölti ki a dühét. Az állat „nem beszél”, így a legritkább esetben derül ki az állatkínzás.
Az állatkínzás bűncselekmény – Pedig az állatkínzás bűncselekmény. Ezalatt a gerinces állatok olyan indokolatlan bántalmazását, vagy a velük szembeni olyan bánásmódot értjük, amely az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozhatja. Persze nem minden testi vagy lelki bántalmazás tekinthető állatkínzásnak: a nevelés, az idomítás, a hasznosítás céljából történő fizikai ráhatás szükségszerű lehet. Ebben az esetben is rangsorolni kell azonban, és meg kell határozni, hogy mely eszközök büntetendőek és melyek azok, amelyek nem.
Úgyszintén állatkínzás, ha valaki állattartóként a háziasított emlősállatot (például kutyát) vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot (például kígyó) elűzi, elhagyja vagy kiteszi. A tilalom oka nem csupán az állat kiszolgáltatott helyzete, hanem a magára hagyott állat által okozható veszély megelőzése is.
Bejelentés esetén – legyen szó állatkínzásról vagy felelőtlen állattartásról – az állatok segítségére sietnek a különböző állatvédő szervezetek és súlyosabb esetben az állami beavatkozás lehetősége is adott.
Mit kell tenni, ha valaki a környezetében szenvedő állatot lát? – Cselekedni! Így az állatvédő szervezeteket értesíteni (általában a nap 24 órájában hívhatók), az adott önkormányzat jegyzőjéhez fordulni, vagy rendőrségi feljelentést tenni.
Az állatkínzás bűncselekményének elkövetése esetén (például, ha valaki szándékosan kidob egy kutyát az 5. emeletről), letöltendő szabadságvesztés büntetés is kiszabható. Előfordul, hogy a bíróságok élnek is e törvény adta lehetőségükkel: a bíróság állatkínzás miatt fogházbüntetésre ítélte azt a két embert, akik felakasztottak egy kóbor kutyát, és az állat elpusztult.
Mi a helyzet külföldön? – Az EU-t és a szomszédos országokat számba véve elmondható, hogy a legtöbb állam megalkotta a maga állatvédelmi szabályait, melyek az utóbbi években még szigorodtak is. Érdekes ugyanakkor, hogy Kínában és Indiában még csak alig, vagy egyáltalán nem található az állatok védelmére vonatkozó szabályozás.

Vélemény, hozzászólás?