Posted on

Így szoktassuk a kutyát a vízhez!

Nyáron szívesen látogatjuk a vízpartokat kedvenceinkkel. Bár a kutyák ösztönösen tudnak úszni (kivéve az angol buldogot, amely rövid lába és zömök teste miatt nem tud a víz színén maradni), nem mindegyik barátkozik meg azonnal a vízzel. Halász Árpád állattréner, kutyakiképző segít, hogyan szoktassuk vízhez a félősebb ebeket.
– A kutyát már kéthónapos korától vihetjük vízbe. De ha még nem kapta meg kötelező oltásait, ne engedjük össze más négylábúval. Semmikép se dobjuk be erőszakkal a kutyát a vízbe, mert egy életre megutálhatja a vizet, és a gazdiban is megrendülhet a bizalma. A vízhez való szoktatáshoz türelem kell és a fokozatosság elvét is be kell tartani. Olyan vízpartot keressünk, amely sekély és lassan mélyül. Ne legyen erős a sodrás, és kerüljük el a horgászokat is. Fontos, hogy utána tudjunk menni kedvencünknek, ha szükséges.
– Először csak hagyjuk, hogy a sekély vízben futkározzon, ismerkedjen vele. Majd a kedvenc labdáját vagy fadarabot, ágat dobáljunk be. Először csak a part közelébe, majd egyre beljebb. Ha a mély víz szélén megtorpan, menjünk be a vízbe és onnan csalogassuk beljebb. Figyeljünk arra, hogy a kutya gerince mindig egyenes legyen, különben elmerül. Ezért az első tempóknál tegyük a hasa alá a kezünket, hogy alátámasszuk, míg magabiztos lesz az úszása. Sose távolodjunk el nagyon a parttól, hogy a kimerült kutya könnyen megpihenhessen. A vizes szőrű, elnehezült kutyát nem biztos, hogy a gazdi a partra tudja emelni.
– Sose engedjük kedvencünket a vízben túl közel magunkhoz. A jól úszó kutya is komoly veszélyt jelenthet, akár játék közben is, vagy ha megijed. Az állat ugyanis csak a fejünket látja a víz felett. Így a hátunkra mászva, mancsaival kapálózva könnyen a mélybe nyomhat.

Vélemény, hozzászólás?