Posted on

Így fogadták az állatkert lakói a földrengést

A Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés, amely kedden rázta meg a keleti part egyes részeit, érdekes hatással volt a washingtoni National Zoo lakóira, míg egyeseknek meg sem kottyant, más fajok már a rengés előtt negyedórával figyelmeztették társaikat a veszélyre. A gondozók jelentései alapján az alábbi kertlakók a következőképpen reagálták le a katasztrófát.
Gorillák és orángutánok: A földrengés előtt 5-10 másodperccel az állatok nagy része felmászott a kifutóban található fák tetejére, a nőstények előbb magukhoz hívták kicsinyeiket és csak utána követték a többieket. Egy Iris nevű orangután közben fájdalmasan bőgött és csak nagy nehezen hagyta abba a rengés után.
Kisemlősök: A vörös vari nevű makiféle példányai 15 perccel a rengés előtt riadóztatták a többieket jellegzetes hangjukkal, majd ahogy az egész abbamaradt, ismét megtették ezt. A bőgőmajmok csak a katasztrófa után kapcsoltak, ők is veszély esetén használt üvöltéseiket hallatták. Az elefántcickányok annyira megijedtek, hogy elrejtőztek a vackukba és még az etetésre sem jöttek elő.
Hüllők: A kert kígyói normál esetben egész nap inaktívak, de ahogy a föld megmozdult, nyugtalanul vonaglani kezdtek. Egy Murphy nevű komodói sárkány rejtekhelyére menekült.
Hódok: A mókás rágcsálók és a velük egy kifutóban élő bóbitás bukók (kacsák) azonnal a vízbe siettek, amikor észlelni kezdték a rengést. Azok a hódok, amelyek épp táplálkoztak, a hátsó lábaikra álltak, körülnéztek, majd követték a társaikat és egy órán keresztül nem tértek vissza a partra.
Nagymacskák: Csodálatra méltó nyugalommal viselték a megpróbáltatást: csak álltak és figyelték a közelükben lévő építményt, amely rázkódott a rengések miatt. Az egyik nőstény tigris is csak pár ijedt ugrással konstatálta a kellemetlenséget, a földrengést követően újra a megszokott módon viselkedett.
Flamingók: A kert 64 rózsaszín madara közvetlenül a földmozgás előtt összegyűlt egy kupacba és szorosan egymás mellett maradt, amíg véget nem ért a rázkódás.
Óriáspandák: A gondozók elmondása alapján ezek a kedves, fekete-fehér bambuszmajszolók magasról tettek a földrengésre. Hiába, ők valószínűleg magukban hordozzák a keleti filozófiát.

Vélemény, hozzászólás?