Posted on

Folyamatosan hűtik az állatokat az állatkertben

A rendkívüli meleg az állatok szervezetét is megviseli, a Fővárosi Állatkert lakói számára különböző praktikákkal igyekeznek enyhíteni a forróságot. A pingvin kifutóban zuhany működik, az elefántokat pedig rendszeresen locsolótömlővel hűtik a gondozók.
Zuhanyozzák a pápaszemes pingvineket a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A sarki madarak számára a 30 fok fölötti hőség csak így elviselhető – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Az elefántokat folyamatosan locsolják, a jegesmedvék pedig, ha kedvük tartja, bármikor belecsobbanhatnak a medencéjükbe. A hideghez szokott mackóknak ráadásul egy hatalmas jégkockával is próbálnak a kedvükben járni. Az állatkert munkatársai gyümölcsöket, zöldségeket, halat fagyasztanak be egy jégtömbbe. Az állatok ezt sokszor magukkal viszik a medencébe, így nemcsak hűsítő finomságokhoz jutnak, hanem még játszhatnak is vele.
Vannak olyan állatok, amelyeknek az eredeti őshazájában sokkal melegebb az éghajlat, mint a mi klímánk, így ezeket a jószágokat annyira nem viseli meg a hőség. Emellett, már amikor kialakítják az állattartó helyeket, odafigyelnek arra is, hogy legyenek különböző hőmérsékletű zónák: árnyékos és naposabb területeket, így ha az állat akar, hűsölhet a nagy kánikulában.

Vélemény, hozzászólás?