Posted on

Felgyújtottak egy kutyát

Újabb két állatkínzási ügyben nyomoz a rendőrség. Bács-Kiskun megyében, Kisizsákon gázolajjal leöntöttek és felgyújtottak egy kutyát, az állat szőre percekig lángolt. Egy másik kutyatartó pedig maga kínozta a kutyáját: hónapokig alig adott neki enni és minden nap megverte.
Akár három év letöltendő börtön is kiszabható állatkínzásért, de ennyit eddig még senki sem kapott.
Még mindig mélyek a sebei a felgyújtott rottweilernek. A kutya a szomszéd kerítésénél szaglászott, amikor a férfi hurkot kötött a nyakára, lelocsolta benzinnel és meggyújtotta. A kutya gazdája feljelentést tett.
Egy másik kutyát hónapokig éheztettek és vertek. Az állatmentők vitték el a gazdájától.
Nem csak Magyarországon küzdenek az állatkínzás ellen. Kolumbiában a hétvégén egy bajnoki mérkőzésen labda találta el az Atlético Junior kabalaállatát, egy baglyot. Az állat nem tudott elrepülni a pályáról, és az egyik játékos nagyot rúgott bele. A madár elpusztult. A focista pénzbüntetést kapott és két mérkőzéstől eltiltották. A szurkolókat felháborította az eset, Moreno csak rendőri védelemmel távozhatott a stadionból, és azóta is folyamatosan kap fenyegető üzeneteket.
Magyarországon a törvény szerint állatkínzásért akár három év börtönt is kiszabhat a bíróság, de még mindig csak kevés állatkínzó kerül bíróság elé.
“Nem mernek tanúskodni, nem merik bejelenteni. Ettől lényegesen több állatkínzás van az országban és környékünkön is” – nyilatkozta Szabó Attila, a Mentsvár az Állatokért Alapítvány vezetője. Letöltendő büntetést eddig csak egy ember kapott, azt is felfüggesztve.
Baon.hu cikk: Egy kisizsáki férfi leöntötte gázolajjal és felgyújtotta szomszédja kutyáját, amit hurokkal fogott meg az udvarában. A rotweiller csodával határos módon túlélte a történeteket.
– Lángolva szaladt haza rottweilerünk, a lányom oltotta el rajta a tüzet – meséli még mindig zaklatottan Petrovics Mihály, a felgyújtott kutya gazdája. Pedig az eset két hete történt. Szerda éjszaka szökött ki a Bucimaci névre hallgató roti, a szomszéd tüzelő pulijához hajtotta a vére. Mivel azonban a tulajdonosnak már meggyűlt a baja az éjjeli udvarlókkal, kerítését is megrongálták, hurkokat helyezett ki az udvarában. Itt esett fogságba Petrovicsék kedvence. Valószínűleg meg is verte a házigazda a szerencsétlen kutyát (sérülései legalábbis erről árulkodnak), majd leöntötte gázolajjal és felgyújtotta. A rottweilernek sikerült kiszakítania a láncot, és a hurokkal a nyakában menekült el.
Tömött szőre megvédte attól, hogy az egész teste összeégjen. Így az állatorvosnak sikerült megmentenie. Szemei körül szerzett súlyos sérüléseket, sokáig nem is látott. A füle még most is tiszta vér, az oldalán pedig egy tenyérnyi részen a húsig égett.
Petrovics Mihály másnap a rendőrök kíséretében ment át a szomszédhoz, rögtön tudta, ki lehetett a tettes. – Szomszédom elismerte, hogy ő volt, azt mondta kártérítést nem tud fizetni, de állatorvos barátja majd meggyógyítja Bucimacit – mondja. – Azért is neveztük így el kutyánkat, mert egy végtelenül jámbor, kezes jószág, együtt nőtt fel a szomszéd gyerekeivel. Még rá se mordult soha senkire, a jószágot sem bántotta soha. Kizártnak tartom, hogy rátámadt volna a szomszédra, ahogy ő állítja.
Azon az estén az egész gazdaság felgyulladhatott volna, fűzi hozzá a felháborodott gazda, a kutya ugyanis általában a szalmába vackolta be magát. – Bele se merek gondolni mi lett volna, ha most is oda szalad. Legalább 3-4 milliós lenne akkor a károm.
Petrovicsék értesítették a Menhely az Állatokért Alapítvány ebrendészetét is az ügyről. – Mi is láttuk, hogy egy kezes, barátságos kutyáról van szó – nyilatkozta a Baonnak Szabó Attila, az ebrendészet vezetője. Még most is óriási fájdalmai vannak, több hónapba telhet, mire rendbe jön. Felkerestük a szomszédot is. Az elkövető felesége nekünk is azt mondta, azért gyújtotta fel férje az ebet, mert rátámadt.
Mint megtudtuk, a szörnyű bűncselekmény nyomozását most fejezték be a kiskőrösi rendőrök. Az állatkínzó elismerte a tettét, ezért gyorsított eljárásban állítják majd bíróság elé.
– Február 16-án este fogta meg a kisizsáki férfi az acélból készült hurokkal a fajtatiszta rottweilert – tájékoztatott Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a bűncselekményről. – A kisállat tartással foglalkozó gyanúsított azzal védekezett, hogy rendszeresen bejártak a kertjébe a kóbor kutyák, károkat okoztak az állatállományában, ezért helyezett ki több hurkot is a területen, a kerítése szélén.
A hurokba került, 3-4 éves rottweiler kétségbeesett vonyítását hallva ment ki a jószágok gazdája a kutyához. Csakhogy – mint a rendőröknek állította utóbb – támadóan lépett fel vele szemben az állat. Ezzel indokolta azt is, hogy egy gázolajos flakonnal lelocsolta az ebet, és meg is gyújtotta. Vélhetően ez adott azután olyan iszonyatos erőt a rottweillernek, hogy szerencsére sikerült elszakítania a hurkot. Még égett, és sokkos állapotban volt, amikor a mintegy 150-200 méterre lévő otthonához hazatért, ahol el oltotta a gazdája a lángokat.
A rendőrök úgy tudják, hogy II. fokú égési sérülésekkel került az eb az állatorvoshoz, és ha nem fertőződnek el a sebei, akkor van remény az életben maradására. A gyógyulása mintegy 3-4 hetet vesz igénybe.
– Állatkínzás miatt indított eljárást az ügyben a Kiskőrösi Rendőr-kapitányság – mondta Mihályné. A 63 éves férfi elismerte a történteket. Az ügyében keletkezett iratokat, valamint három lefoglalt hurkot is – bűnjelként – szerdán adják át a rendőrök a kiskőrösi bíróságnak.
Mihályné ugyanakkor azt is hozzátette: a rendőrök nem csak a 63 éves férfival szemben, a bíróság felé intézkedtek, hanem a kisiszáki (izsáki) polgármesteri hivatalnak is jelezték a történteket. Nevezetesen azt, hogy ahol egy rottweiller akadálytalanul, kísérő, kutyavezető nélkül közlekedik a településen, ott nem feltétlen tartják be a kutyatartási szabályokat a gazdák. Ezért hivatali intézkedés is várható még az ügyben.

3 thoughts on “Felgyújtottak egy kutyát

 1. Acél hurkot rak a nyakára, és csodálkozik, ha szerencsétlen kutya nem a legkedvesebb arcát mutatja? Ha tényleg támadóan viselkedett voln is , az lenne a teljesen normális. Persze, ha valóban támadt volna (ha egyáltalán képes lett volna rá az adott helyzetben), a primítív szomszédnak még azért lett volna ideje benzint locsolgatni, gyufát gyújtani??? Ez mennyire valószerű…!? Vajon rajta is van állat okozta sérülés?
  Maximum a fejében van az ilyennek sérülés! Ostoba, unintelligens, primitív ember. Az ilyenekkel, minddel ugyanazt megcsinálnám amit ők tettek a másik élőlénnyel.

 2. 3 ÉV BÖRTÖN???? SZ*ROS 3 ÉV??? AZ NEM ELÉG!!!!
  Acél hurok egy kutya nyakán,felgyújtva amivel nem csak a kutyát, magát,hanem a gazdái testi épségét is veszélyeztette,mi a fenét kell ezen megvitatni???
  Mint ahogy az előttem levő is megjegyezte,nem csoda hogy a kutya nem volt mézes-mázos a drága kedves szomszéd bácsihoz AKI történetesen felgyújtotta! Ráadásul a kutya ilyen sokkoló történtek után még mindig barátságos az emberekhez,na ez a legszomorúbb!
  Csatlakozom az előttem szólóhoz,UGYANÚGY KELL BÁNNI A KÍNZÓVAL MINT A MEGKÍNZOTTAL!!!!!

 3. […] kér a Kecskeméti Városi Ügyészség egy 62 éves férfira, aki az idén februárban egy acélhurokkal befogta szomszédja kutyáját, majd gázolajat öntött az állat hátára és meggyújtotta. Az izsáki […]

Vélemény, hozzászólás?